Κόβεται το επίδομα παιδιού... αν μείνει από απουσίες!

Gazzetta team
Κόβεται το επίδομα παιδιού... αν μείνει από απουσίες!
Ο συσχετισμός των σχολικών απουσιών με το επίδομα παιδιού που προκάλεσε αντιδράσεις. Τι θα ισχύει με προσφυγές-μετανάστες και τι είχε δηλώσει η Δόμνα Μιχαηλίδου τον Σεπτέμβρη...

Με ανακοίνωσή της, η βουλευτής Β' Αθήνας, Νότιου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγγέλλει πως δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα όλα τα παιδιά στο περίφημο νομοσχέδιο «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις».

Χαρακτηριστικά, σημειώνει πως οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, που περίμεναν αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα, «απλά εξαπατήθηκαν».

«Ο κος Μητσοτάκης διάλεξε τις μέρες των Χριστουγέννων, που συμβολίζουν την αγάπη και την φροντίδα για τα παιδιά, για να τα διαχωρίσει ανάλογα με την καταγωγή των γονιών τους και τη σχολική τους επιμέλεια», επισημαίνει η κα Φωτίου και προσθέτει: «Αντί για δώρα, κόβει το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγης της οικογένειας, αν ένα παιδί μείνει από απουσίες!

Το περιβόητο επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ δεν θα το πάρει κανένα νεογέννητο προσφυγόπουλο -αυτά είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 13 παράγραφος 17 αναφέρεται «σε περίπτωση εξαρτώμενου τέκνου, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 13 ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η διάταξη του οποίου εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021».

Στο άρθρο 7, δε και στις κατηγορίες δικαιούχων, σημειώνεται ότι το επίδομα χορηγείται σε «πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν».

Το νομοσχέδιο, εν ολίγοις, με βάση το παραπάνω, δεν επιβεβαιώνει και τις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, τον Σεπτέμβριο.

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο, για παράδειγμα, που ήρθε το 1990 στην Ελλάδα, δεν θα έπαιρνε επίδομα για τον Γιάννη, ο οποίος γεννήθηκε το 1994, ακόμα και αν είχαν οι γονείς του όλα τα απαραίτητα έγγραφα...

Από εκεί και πέρα, στην υπόλοιπη ανακοίνωσή της, η κα Φωτίου σημειώνει:

«...ένα νομοσχέδιο, με το οποίο υποτίθεται ότι παρέχονται 123 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, με μαγικό τρόπο περιορίζει τους δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και στέγασης και αφαιρεί 200 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι. Το ξέραμε από την κατάθεση του προϋπολογισμού, το βλέπει τώρα ο ελληνικός λαός.

Αγνοεί ο πρωθυπουργός, που δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως πρότυπο οικογενειάρχη, την αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι το παιδί είναι πάνω από όλα παιδί και δικαιούται προστασίας, χωρίς παράλογους όρους και προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το 2018 με ενιαίο και δίκαιο τρόπο το επίδομα παιδιού, διπλασιάζοντας σχεδόν τον προϋπολογισμό που παρέλαβε από 650 εκατ. σε 1,1 δισ. ευρώ, και αύξησε τα παιδιά δικαιούχους σε 1.545.000. Τότε η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι μειώνουμε τα επιδόματα των τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που πίστεψαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αυξήσει, απλά εξαπατήθηκαν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο γίνεται και η μετονομασία του ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Χωρίς να αλλάζει καμία από τις υφιστάμενες διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει. Δεν πρόκειται μόνο για την μικρόψυχη συστηματική προσπάθεια που κάνουν να εξαλείψουν από τη μνήμη της κοινωνίας ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται κυρίως για την απέχθεια τους προς την αλληλεγγύη, ως λέξη και ως έννοια, γιατί παραπέμπει σε σχέσεις ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού, καθόλου ταιριαστές με το ιεραρχικό μοντέλο κατά το οποίο ο φιλάνθρωπος ηγεμόνας φροντίζει για τους υπηκόους κατά την απόλυτη κρίση του...»