Βουτιά της θερμοκρασίας εν αναμονή της «Ζηνοβίας», χιόνισε στην Πάρνηθα (pics)

Gazzetta team
Βουτιά της θερμοκρασίας εν αναμονή της «Ζηνοβίας», χιόνισε στην Πάρνηθα (pics)
Η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση σε πολλές περιοχές της χώρας εν αναμονή του κύματος κακοκαιρίας «Ζηνοβία». Τα πρώτα χιόνια έπεσαν την Πέμπτη στην Πάρνηθα.

Το κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία» θα «χτυπήσει» την Ελλάδα από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου θα εκδηλωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα στο Αιγαίο, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ θα πέσει και άλλο η θερμοκρασία. Παροδικά θα χιονίσει και στην Πάρνηθα, σύμφωνα με το meteo.

Αναλυτικά, την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο και στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες παγετός θα εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά μέρη, καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 9 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού, καθώς και πιθανότητα ασθενών παροδικών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

«Βουτιά» της θερμοκρασίας

Θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26 Δεκεμβρίου, στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της Ελλάδας, τόσο της βόρειας όσο και της νότιας.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουτύρω του Καρπενησίου (-4,5), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-4,2), στο Νευροκόπι (-4), στην Τρίπολη (-3,9), στο Βαρικό Φλώρινας (-3,4) και στη Βυτίνα Αρκαδίας (-3,3 βαθμοί).

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (της τάξης των 1-3 βαθμών), όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη όπου απεικονίζεται η διαφορά των θερμοκρασιών των αερίων μαζών που επικρατούν στην Ευρώπη, σε σχέση με τις κανονικές (κλιματικές) για την εποχή θερμοκρασίες, την Πέμπτη. Οι θερμοκρασίες αυτές αναφέρονται σε υψόμετρο 1.500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (έως και δέκα βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές), η οποία θα σχετίζεται με την κακοκαιρία «Ζηνοβία» και τις αρκτικές αέριες μάζες που θα τη συνοδεύουν.

Αντίθετα, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στη χώρα μας, στη Δυτική και στη Βόρεια Ευρώπη θα επικρατήσουν πολύ θερμές αέριες μάζες, έως και δέκα βαθμούς πάνω από τις κλιματικές τιμές.

Λόγω της αβεβαιότητας των προγνωστικών στοιχείων ως προς την ακριβή τροχιά της ψυχρής εισβολής και την αρχική διάταξη της Ζηνοβίας, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ύψη βροχής και τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Προειδοποίηση του Γιάννη Καλλιάνου για χιόνι στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

Για χιονιά τριών ημερών προειδοποιεί ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος, ωστόσο σημειώνει ότι δεν περιμένει χιόνια χαμηλά στην Αττική.

Σε ανάρτησή του ταυτόχρονα προειδοποιεί για επερχόμενα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

«Πιθανότατα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα κατά διαστήματα», γράφει στο Facebook και συμπληρώνει: «Στην Αττική θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού, αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία. Μόνο εκεί, όμως, θα χιονίσει χαμηλά. Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύει ότι έχω πει, ότι δηλαδή τα χιόνια θα απασχολήσουν περιοχές άνω των 350-400 μέτρων κατά μέσο όρο. Επαναλαμβάνω ότι θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χιονίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας».

Πηγή: reader.gr