Η «ανάκριση» του Μαστοράκη σε φοιτητές του Πολυτεχνείου που οδήγησε στον βασανισμό τους (vid)

Gazzetta team
Η «ανάκριση» του Μαστοράκη σε φοιτητές του Πολυτεχνείου που οδήγησε στον βασανισμό τους (vid)
Η συνέντευξη αυτή του Νίκου Μαστοράκη έχει χαρακτηριστεί «ντροπή», ενώ οι ίδιοι οι φοιτητές που αναγκάστηκαν να μιλήσουν στην εκπομπή την αναφέρουν ως «ανάκριση».

Λίγες μέρες μετά τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη του 1973, ο Νίκος Μαστοράκης πήρε συνέντευξη από ομάδα φοιτητών που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δικαίως άλλωστε αποτελεί μια από τις πιο «μαύρες» στιγμές της δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη συζητήθηκε πολύ και συζητιέται ακόμα και στις μέρες μας ιδιαίτερα την περίοδο της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ο γνωστός παρουσιαστής κατηγορήθηκε ως όργανο της χούντας, καθώς μίλησε για εγγυήσεις του υπουργείου και πως οι φοιτητές θα είχαν ελευθερία λόγου, ωστόσο στην συνέχεια συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Η εκπομπή του Νίκου Μαστοράκη, που έχει χαρακτηριστεί «ντροπή»

Ο παρουσιαστής ξεκινώντας την εκπομπή είχε αναφέρει: «Πριν ξεκινήσω την εκπομπή θέλω να πω πως εδόθησαν ορισμένες εγγυήσεις από το υπουργείο, που εγώ προσωπικά είχα ζητήσει. Οι απόψεις των συνομιλητών μας θα είναι ελεύθερες και χωρίς καμία λογοκρισία, όποια τάξη και όποια παράταξη κι αν εκπροσωπούν. Δεύτερον οι συνομιλητές μας μιλούν απόλυτα ελεύθερα με μια προϋπόθεση, πως ό,τι πουν δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τους κι ούτε θα έχει καμία επίπτωση στην μελλοντική πορεία της ζωής τους. Νομίζω ότι τέτοιες εγγυήσεις που δίνονται δημόσια είναι αρκετές ώστε να υπάρξει μια ελεύθερη συζήτηση πάνω σε ένα τόσο καυτό θέμα...».

Όμως μετά την προβολή της εκπομπής, οι συμμετέχοντες φοιτητές συνελήφθησαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και βασανίστηκαν από το χουντικό καθεστώς.

Τι έχει δηλώσει ο Νίκος Μαστοράκης για αυτό το θέμα

Ο παρουσιαστής σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Life & Style», είπε πως ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να κάνει την εκπομπή ήταν η παρότρυνση που δέχθηκε από τον εξόριστο Τάκη Λαμπρία, έμπιστο φίλο του Καραμανλή.

Επίσης, ο Νίκος Μαστοράκης στην ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή του Αντώνη Κανάκη Βινύλιο, ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιήσει τους φοιτητές που θα μιλούσαν στην εκπομπή, πως μπορεί να μην ισχύσουν οι υποσχέσεις του χουντικού καθεστώτος για την μη δίωξη των συνεντευξιαζόμενων φοιτητών, αλλά οι ίδιοι του απάντησαν πως αυτοί δεν φοβήθηκαν τα τανκς και δεν θα φοβηθούν μία εκπομπή.

Η μαρτυρία του φοιτητή Ηλία Λαϊνά για την εκπομπή αυτή

Ο Ηλίας Λαϊνάς στο παρελθόν είχε μιλήσει στο agrinionews.gr για την εκπομπή αυτή.

«Μας μετέφεραν στο ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου. Κανένας δεν ήθελε να μιλήσει. Τελικά επελέγησαν με τη βία κάποια πρόσωπα.

Όλοι υποχρεωθήκαμε να είμαστε παρόντες στα πλάνα της εκπομπής του Μαστοράκη.

Η εκπομπή γυρίστηκε Πέμπτη και μεταδόθηκε Σάββατο, αφού φυσικά ελέγχθηκε και λογοκρίθηκε από τον αρμόδιο υπουργό της Χούντας. Ρωτήσαμε αν θα ήταν ζωντανή» , ανέφερε ο κ. Λαΐνας σημειώνοντας πως στην ουσία οι φοιτητές «ανακρίθηκαν» υπό το καμουφλάζ τηλεοπτικής συνέντευξης.