Οι ειδικοί μίλησαν: Οι κραυγές στο γυμναστήριο φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα

Gazzetta team
Οι ειδικοί μίλησαν: Οι κραυγές στο γυμναστήριο φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα
Μελέτη αποδεικνύει πως οι κραυγές (και τα μπινελίκια ενίοτε) ​κατά τη διάρκεια της άσκησης κάνουν καλό.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ενοχληθείτε με τις κραυγές πολέμου που βγάζει το «ντούκι» δίπλα σας ενώ σηκώνει 200 κιλά με το ένα χέρι, σκεφτείτε ότι έτσι «πιάνει» καλύτερα. Ίσως, μάλιστα, ήρθε η ώρα να αρχίσετε και εσείς τις φωνές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, όσοι βγάζουν κραυγές ή βρίζουν ή και τα δύο κατά τη διάρκεια της άσκησης, έχουν καλύτερα αποτελέσματα!

Το πανεπιστήμιο Keele του Ηνωμένου Βασιλείου και το πανεπιστήμιο Long Island του Μπρούκλιν συνεργάστηκαν, προκειμένου να δουν αν οι κραυγές είναι ωφέλιμες. Και, δυστυχώς, για όσους θέλουν την ηρεμία τους όταν γυμνάζονται, είναι.

Ο Richard Stephens, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Keele, δήλωσε: «Οι κραυγές φαίνεται πως είναι ικανές να επιφέρουν βελτιώσεις στην απόδοση των ασκούμενων. Βελτιώσεις, μάλιστα, οι οποίες μπορεί να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από μια απλή αντίδραση στρες, αποτέλεσμα των κραυγών.

Γνωρίζουμε ότι οι κραυγές προέρχονται από περιοχές του εγκεφάλου, που, συνήθως, δεν συνδέονται με τη γλώσσα. Είναι πιθανό η ενεργοποίηση αυτών των περιοχών με τις κραυγές να μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Για του λόγου -τους- το αληθές, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ανθρώπους της μελέτης να ανέβουν σε ένα ποδήλατο και να αρχίσουν να φωνάζουν, κάνοντας μια δοκιμή 30 δευτερολέπτων. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι αυτή η ομάδα τα πήγε 4,6% καλύτερα από ό,τι η ομάδα που κλήθηκε να κάνει το ίδιο σιωπηλά. Μια άλλη δοκιμή, με χειρολαβές δύναμης, είχε ως αποτέλεσμα 8% καλύτερη απόδοση για την πρώτη ομάδα.

Προηγούμενες μελέτες, εξάλλου, αναφέρουν πως οι κραυγές αυξάνουν το όριο του πόνου μας και μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε πιο δυνατά. Στη νέα μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές από τα δύο πανεπιστήμια έβαλαν τους ανθρώπους να βυθίσουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό και να αρχίσουν να φωνάζουν «βρώμικες» λέξεις, για να δουν αν αυτό βοήθησε με τον πόνο.

«Οι κραυγές αυξάνουν την ανοχή στον πόνο, αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν τον αντίκτυπο του πόνου σε σύγκριση με τη σιωπηλή άσκηση», αναφέρεται στη μελέτη.

Συμπέρασμα; Ποτέ ξανά ησυχία στο γυμναστήριο...