H Ελλάδα στο top-10 των χωρών με την ακριβότερη βενζίνης παγκοσμίως (pic)

Gazzetta team
H Ελλάδα στο top-10 των χωρών με την ακριβότερη βενζίνης παγκοσμίως (pic)
Ακόμα ένα αρνητικό top ten για την χώρα μας, που με τη μέση τιμή της βενζίνης στα 1,6 ευρώ, φιγουράρει στις ακριβότερες του κόσμου.

Αύξηση στη μέση τιμή της βενζίνης στη χώρα μας καταγράφει από την αρχή του χρόνου το διεθνές παρατηρητήριο κόστους καυσίμων https://www.globalpetrolprices.com/, κατά 5 λεπτά το λίτρο. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα παραμένει στην 9η θέση των 10 πιο ακριβών σε κόστος βενζίνης χωρών, παγκοσμίως.

Όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, υπάρχουν χώρες στο top ten που δικαιολογούν απόλυτα την πανάκριβη τιμή της βενζίνης, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία και η Ισλανδία λόγω μεγάλων αποστάσεων και δύσκολων συνθηκών. Άλλες, έχουν πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μονακό. Η Ελλάδα έχει απλώς ένα κατάφωρα άδικο φορολογικό σύστημα. Καθώς, το 70% του κόστους της βενζίνης αντιστοιχεί σε φόρους. Ότι μένει είναι κέρδος διακίνησης, κόστος αργού και κόστος επεξεργασίας.

Αν ανατρέξουμε στη μεγάλη εικόνα της κατάταξης με τις χώρες που έχουν τα ακριβότερα καύσιμα στον κόσμο, θα διαπιστώσουμε ότι η Ευρώπη είναι συνολικά η πρωταθλήτρια. Η γηραιά ήπειρος έχει μέσο όρο επιβάρυνσης της βενζίνης με φόρους σε ποσοστό 66%, όταν στις ΗΠΑ για παράδειγμα, το ποσοστό φόρου δεν υπερβαίνει το 15%.

Αυτό που κυριολεκτικά μπορεί να κάνει κάθε Έλληνα οδηγό να βάλει τα κλάματα, είναι το κόστος βενζίνης στη Βενεζουέλα, τη φτηνότερη χώρα στον κόσμο: κάτι λιγότερο από… 1 λεπτό του ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε. Αμέσως επόμενη η Κούβα με 8 λεπτά του ευρώ και το Σουδάν με 12 λεπτά.

Για τους λάτρεις των αριθμών, να συμπληρώσουμε ότι η μέση τιμή της βενζίνης σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στο 1 ευρώ, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας 60% ακριβότερη από αυτόν. Ειδικά αν κριθεί και με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, η Ελλάδα κατακτά την πρωτιά της ακριβότερης χώρας στη βενζίνη πανευρωπαϊκά και ανεβαίνει στο top 5 της παγκόσμιας κατάταξης.

Πηγή: reader.gr