Αλλαγές με τις νέες ταυτότητες: Eξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις θα γίνονται από το σπίτι (vid)

Gazzetta team
Αλλαγές με τις νέες ταυτότητες: Eξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις θα γίνονται από το σπίτι (vid)
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση νέων ταυτοτήτων εντός του 2021. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις αλλαγές που θα προκύψουν.

Όπως ανέφερε κεντρική ιδέα είναι «οι ταυτότητες να μην είναι απλώς ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά μου».

Παράλληλα τόνισε πως, ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Για παράδειγμα εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση πηγαίνεις στα ΚΕΠ για να κάνεις. Θα πρέπει αφενός να μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις αυτό, αλλά από την άλλη ένας νέος άνθρωπος ή επαγγελματίας είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου. Θα γίνει και εδώ», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Όσον αφορά τα στοιχεία που θα έχουν οι νέες ταυτότητες «θα είναι ψηφιακές υπογραφές. Όλο το ζουμί είναι η υπογραφή που θα έχει η ψηφιακή ταυτότητα σε αυτή τη μορφή να είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχω όταν με ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους».

«Στόχος είναι το 2021 να έχουμε νέες ταυτότητες», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για το κόστος που ενδέχεται να πληρώσουν οι πολίτες για τις νέες ταυτότητες, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως σε περίπτωση που τους ζητηθεί «νομίζω θα το δεχτούν αν αυτό διευκολύνει τη ζωή τους και είναι συμβολικό. Αυτό μένει να φανεί όταν ολοκληρώσουμε τις προδιαγραφές».