Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μετακίνησης 1.500 προσφύγων από τη Μόρια (pics)

Gazzetta team
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μετακίνησης 1.500 προσφύγων από τη Μόρια (pics)
Ολοκληρώθηκε στις 6.30 το απόγευμα η επιχείρηση μετακίνησης 1.500 αιτούντων άσυλο που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες και οι οποίοι διέμεναν κυρίως στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Συνολικά μετακινήθηκαν με δύο ναυλωμένα καράβια 1.416 άτομα. Προορισμός τους το λιμάνι της Θεσσαονίκης.

Οι 635 μετακινήθηκαν στις 10.30 το πρωί με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα». Αλλοι 781 αναχώρησαν στις 6.30 το απόγευμα με το πλοίο «Ακουα Μπλου».

Στο σύνολο τους από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μετακινηθούν σε δομές της βόρειας Ελλάδας: Οι 1.000 περίπου θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 σκηνές, και οι υπόλοιποι σε διαφορές άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Όπως τονίζεται η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, το Υπουργείο προστασίας του πολίτη τονίζει πως οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Δεν λείπουν, πάντως, οι αντιδράσεις για την μετακίνηση των 1.000 προσφύγων στη Νέα Καβάλα. Οι υποδομές του camp της Νέας Καβάλας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι ελλιπείς και ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: reader.gr