Video ντοκουμέντο με το πως παγιδεύτηκαν οι άτυχοι δύτες στην Κάρπαθο (vid)

Gazzetta team
Video ντοκουμέντο με το πως παγιδεύτηκαν οι άτυχοι δύτες στην Κάρπαθο (vid)
Πώς κατέληξε η περιπέτεια σε τραγωδία για τους δύο άτυχους δύτες που έχασαν τη ζωή τους στον βυθό της Καρπάθου.

Βίντεο - ντοκουμέντο του ΣΚΑΪ έχει καταγράψει καρέ-καρέ τις έρευνες στο επίμαχο σημείο της υποθαλάσσιας χαράδρας, όπου εντοπίστηκαν νεκροί οι δύο αλλοδαποί δύτες, ηλικίας 30 και 65 ετών, το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι δύτες παγιδεύτηκαν καθώς δεν είχαν νήμα - οδηγό επιστροφής στην επιφάνεια, είχαν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου ενώ δεν είναι γνωστό εάν διέθεταν απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Επίσης, πρόκειται για ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο, όπως επιβεβαιώνει και ο ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στην Κάρπαθο ενώ ρόλο στην τραγωδία έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στην Κάρπαθο Ντίνος Πρωτόπαπας, που συμμετείχε στις έρευνες ανέφερε ότι υπήρχε θολούρα, η οποία οδήγησε τους δύτες να χάσουν τον προσανατολισμό τους. «Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσκολη η περιοχή, πολύ δύσκολη η σπηλιά. Δεν έχει και καλό καιρό και ακόμα και με τις φυσαλίδες μας δημιουργείται ένα ένζυμο που δεν μας αφήνουν να έχουμε ορατότητα» εξήγησε.

«Τη συγκεκριμένη σπηλιά δεν την γνώριζε κανείς μας» ανέφερε μάλιστα ο κ. Πρωτόπαπας. «Είναι σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο, μόνοι τους την ανακάλυψαν... Επομένως πήγαν να την εξερευνήσουν και έκαναν σειρά λαθών» τόνισε.

«Αν μπήκανε με μία μπουκάλα, μέσα σε μία σπηλιά στα 45-50 μέτρα, χωρίς φακό, χωρίς μίτους ή με φακό χωρίς μίτο… Το ακούω και ανατριχιάζω. Είναι σαν να θέλεις να πηδήξεις από τον γκρεμό. Να έχεις γκρεμό μπροστά σου και από την άλλη σκαλιά και να πας να πέσεις από τον γκρεμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης Ξενοφών Πιτσινέλης.

«Βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική», δήλωσε ο τρίτος δύτης, που σώθηκε από τύχη.

Πηγή: reader.gr