Δίκη Χρυσής Αυγής: Με «θεωρίες συνωμοσίας» ολοκληρώθηκαν οι απολογίες του τάγματος εφόδου της Νίκαιας (vid)

Gazzetta team
Δίκη Χρυσής Αυγής: Με «θεωρίες συνωμοσίας» ολοκληρώθηκαν οι απολογίες του τάγματος εφόδου της Νίκαιας (vid)
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου ο πρώτος κύκλος των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής που αφορούσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Τελευταίος κατηγορούμενος που κατέθεσε ήταν ο Αριστοτέλης Χρυσαφίτης ο οποίος ισχυρίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως δεν είχε σχέση με τη δολοφονία και πίσω από τη δίωξή του κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.

«Προφυλακίστηκα λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αν δεν ήταν το πολιτικό ζήτημα δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο 28χρονος κατηγορούμενος ως μέλος στο τάγμα εφόδου ενώ όταν η πρόεδρος τον κάλεσε να διευκρινίσει σε ποιο ζήτημα αναφέρεται συμπλήρωσε: «Οι διώξεις όλων αυτών των ανθρώπων. Μιλάμε για ανθρώπους οικογενειάρχες, με αρχές, τίμιους. Είναι καλοί άνθρωποι, βοηθούσαν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εγκληματίες. Δεν θα ήμουν εγώ στο χώρο αν ήταν. Δεν έκαναν κάτι κακό».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε πως η ανθρωποκτονία είναι γεγονός και ότι σύμφωνα με την κατηγορία εκτός από τον Ρουπακιά, υπήρχαν και άλλοι που συμμετείχαν.

  • Κατηγορούμενος: Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθούσα...
  • Πρόεδρος: Επειδή λέτε για τους υπόλοιπους ότι είναι οικογενειάρχες.. Παίρνετε θέση και για άλλους...
  • Κατηγορούμενος: Γνώριζα ότι είναι καλοί άνθρωποι και οικογενειάρχες.
  • Πρόεδρος: Ακόμα και ο Ρουπακιάς;
  • Κατηγορούμενος: Σε καμία περίπτωση δεν θα μου πέρασε από το μυαλό. Έπεσα από τα σύννεφα, δεν τον ήξερα καλά, αλλά δεν το περίμενα...

Τα κενά, οι αντιφάσεις κι οι παλινωδίες του Χρυσαφίτη

Ο Χρυσαφίτης έπεσε σε αντιφάσεις και η κατάθεσή του αναφορικά με τις επικοινωνίες που είχε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα παρουσίασαν κενά.

«Είμαι κοινωνικό άτομο και μίλησα με πολλά άτομα εκείνο το βράδυ. Δεχόμουνα από παντού τηλέφωνα» είπε ισχυριζόμενος ότι σε κανένα από αυτά δεν συζήτησε για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όταν δε κλήθηκε να εξηγήσει το λόγο που χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα τρίτων προσώπων δικαιολογήθηκε πως δεν είχε μονάδες στο δικό του κινητό.

Η έδρα επικεντρώθηκε στην κλήση που έγινε από κινητό που ανήκει σε φιλικό πρόσωπο του 28χρονου στον Γιώργο Πατέλη, πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, δέκα λεπτά πριν τη μία τη νύχτα. Εκείνη τη χρονική στιγμή διαπιστώνεται στο κατηγορητήριο πως τα τηλέφωνα είχαν πάρει «φωτιά» διότι νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας.

Ο Χρυσαφίτης υποστήριξε πως βρισκόταν σε φιλικό σπίτι εκείνη την ώρα και είχε τηλεφωνήσει στον Πατέλη για να συζητήσουν για κάποια τρόφιμα.

«Έχουμε ακούσει ότι κάποια στιγμή δεν σήκωνε ο ίδιος το τηλέφωνο, ότι έβγαινε η γυναίκα του και τον απέτρεπε να μιλήσει εκείνος. Μου κάνει εντύπωση να κάθεται και να συζητάει με εσάς για τα τρόφιμα. Νομίζω ότι είναι μείζον ότι έχει μάθει για το μαχαίρωμα του Ρουπακιά και κάθεται και συζητάει με εσάς από πού θα πάρετε τα τρόφιμα;» ρώτησε η πρόεδρος.

  • Κατηγορούμενος: Δεν το γνωρίζω...
  • Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να το απαντήσετε. Δεν σας είπε κάτι; Δεν ήταν ταραγμένος;
  • Κατηγορούμενος: Όχι, δεν κατάλαβα κάτι...
  • Πρόεδρος: Και οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις είναι κάπως...
  • Κατηγορούμενος: Το καταλαβαίνω. Εγώ μίλαγα απλά στο τηλέφωνο... βρέθηκα από τα θρανία του σχολείου σε ένα κελί φυλακής. Ζήτησα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προσπάθησα να δείξω ότι δεν πείραξα κανέναν, έχω καθαρό ποινικό μητρώο. (…)
  • Πρόεδρος: Αν ξαναμετρήσουμε τις κλήσεις είναι πολλές. Τι ήθελαν μέσα στη νύχτα όλα αυτά τα τηλέφωνα;
  • Κατηγορούμενος: Εγώ ξέρω ότι διασκέδαζα και βρέθηκα ξαφνικά στη φυλακή. Χωρίς να έχω σκοτώσει κανέναν, καταστράφηκε η ζωή μου, οι σπουδές μου. Έχω ένα νεογέννητο μωρό και θέλω να το μεγαλώσω. Δεν έχω πειράξει καθέναν άνθρωπος.(…) Όταν βγήκα από τη φυλακή επιχείρησα να μάθω τι έγινε. Συνάντησα άτομα, ρωτούσα «τί έχει γίνει;» και όλοι έλεγαν «δεν ξέρω».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 με την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα.

Πηγή: reader.gr