Μεγάλη φωτιά στη Φθιώτιδα: Εκκενώθηκε το χωριό Δίβρη (pic & vid)

Gazzetta team
Μεγάλη φωτιά στη Φθιώτιδα: Εκκενώθηκε το χωριό Δίβρη (pic & vid)
Δίπλα από την πλατεία του χωριού, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, πέρασαν οι φλόγες στο χωριό Δίβρη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές στα σπίτια παρά μόνο σε κάποιες αγροτικές εγκαταστάσεις και ένα κτίριο που ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο.

Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι να αντιληφθούν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά περίπου 3 χλμ. μακριά από το χωριό Δίβρη (που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Λαμία) οι φλόγες είχαν φτάσει δίπλα από τα σπίτια τους.

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και σε λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έμειναν στο ανατολικό τμήμα του χωριού άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν στην πλατεία, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές με τους κατοίκους να προσπαθούν να φυλάξουν τις περιουσίες τους. Τρία σπίτια απειλήθηκαν, αλλά οι ένοικοι είχαν προλάβει να φύγουν.

Με την ύφεση των ισχυρών ανέμων οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα, που συγχρόνως είχαν ενισχυθεί, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το χωριό και πλέον άρχισε περιφερειακά η μάχη για να περιορίσουν τα έξι ενεργά μέτωπα .

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στην περιοχή της Δίβρης οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Την επιχείρηση συνδράμουν 11 οχήματα ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνεμος στην περιοχή έχει πολλές διακυμάνσεις με συνέπεια οι πυροσβέστες να μην καταφέρνουν να ελέγξουν όλα τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται περιφερειακά από το χωριό και έχουν μια κίνηση προς ανατολάς μέσα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν οδηγηθεί εκτός χωριού σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ νεότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος όπως επίσης και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Φάνης Σπανός βρίσκονται εκεί και συντονίζουν την απομάκρυνση των κατοίκων, ενώ οι πυροσβέστες έχουν κάνει ζώνη γύρω από το χωριό.

Το tweet της πυροσβεστικής υπηρεσίας σχετικά με το πύρινο μέτωπο:

Ακόμα κλήθηκαν για να συνδράμουν και δυο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη από το αεροδρόμια της Αγχιάλου.

Λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε και δεύτερη πυρκαγιά, κοντά στη Μονή της Αγίας Άννας, στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, σε δασική έκταση κοντά στο δημοτικό κυνοκομείο Λαμίας.

Επίσης πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί την περιοχή των μεταλλείων Δομοκού, κοντά στην Ομβριακή, όπου σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τέλος πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή της Λυγαριάς στα βόρεια της Λαμίας, η οποία ευτυχώς δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι πυροσβέστες πρόλαβαν και την έσβησαν πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Πηγή: reader.gr