H κρυφή σπηλιά που βρέθηκε η Αμερικανίδα βιολόγος: Έγκλημα «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. (pics & vids)

Gazzetta team
H κρυφή σπηλιά που βρέθηκε η Αμερικανίδα βιολόγος: Έγκλημα «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. (pics & vids)
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες θανάτου της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, καθώς η απομακρυσμένη σπηλιά στην οποία βρέθηκε η σορός της από περιπατητές, είναι σχεδόν άγνωστη και θεωρείται απίθανο να βρέθηκε στο σημείο μόνη της.

Για να φτάσει κάποιος στην είσοδο της τεχνητής σπηλιάς όπου βρέθηκε η σορός της άτυχης 60χρονης Αμερικανίδας χρειάζεται να ανέβει σε ένα μικρό ύψωμα λίγων μέτρων, για να δει να ξεπροβάλει μπροστά του η είσοδος της σπηλιάς. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της και ακόμη λιγότεροι θα μπορούσαν να πάνε εκεί.

Μια τρύπα καλυμμένη από βλάστηση σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τον κοντινότερο αγροτικό δρόμο. Μια τρύπα που οδηγεί σε δαιδαλώδη τούνελ - απομεινάρια από την γερμανική κατοχή της Κρήτης. Τούνελ, που ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή τους κι ακόμη λιγότεροι θα μπορούσαν να πάνε εκεί.

Όμως, μέσα σε αυτά τα τούνελ βρέθηκε και ανασύρθηκε νεκρή η 60χρονη Αμερικανίδα βιολόγος Suzanne Eaton. Για να φτάσει κάποιος στην είσοδο της τεχνητής σπηλιάς χρειάζεται να ανέβει κάποιος σε ένα μικρό ύψωμα λίγων μέτρων, για να δει να ξεπροβάλει μπροστά του η είσοδος της σπηλιάς.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, η σπηλιά δεν βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο με την είσοδό της αλλά βαθαίνει. Μόλις εισέλθει κάποιος στο εσωτερικό της διαπιστώνει ότι ξεδιπλώνεται μπροστά του ένα σκοτεινό δαιδαλώδες τούνελ, σαν μικρός λαβύρινθος που οι «διάδρομοί» του εκτείνονται σε απόσταση και βάθος.

Η σπηλιά είναι τελείως σκοτεινή. Μόνο ρίχνοντας φως μπορεί κάποιος να δει τις σπηλαιώσεις και τις «διακλαδώσεις» της.

Στα χωράφια έξω από την είσοδο έχουν πλέον απομείνει τα υλικά που χρησιμοποίησαν το κλιμάκιο του εγκληματολογικού που ερεύνησε εξονυχιστικά την περιοχή για την πιθανή ανθρωποκτονία και οι άντρες της 3ης ΕΜΑΚ που ανέλαβαν το δύσκολο έργο ανάσυρσης της σορού από βάθος περίπου 60 μέτρων.

Εν αναμονή της νεκροψίας η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αρχές θεωρούν, μάλλον, αδύνατο το γεγονός η Suzanne Eaton να γνώριζε την ύπαρξη του καταφυγίου και να αποφάσισε μόνη της να την εξερευνήσει. Το σημείο όπου εντοπίστηκε το σώμα της δημιουργεί την εντύπωση ότι μεταφέρθηκε από κάποιον τρίτο ή τρίτους.

Η νεκροψία-νεκροτομή που θα διενεργηθεί σήμερα από την ιατροδικαστική υπηρεσία στην Κρήτη θα καθορίσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και την από εδώ και στο εξής πορεία των ερευνών για το θάνατο της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, οι δύο ιατροδικαστές Αντώνης Παπαδομανωλάκης και Σταμάτη Μπελιβάνη πραγματοποίησαν χθες αυτοψία στη χαμηλή σπηλιά όπου εντοπίστηκε η σορός της 60χρονης επιστήμονα, ωστόσο σαφή συμπεράσματα για την αιτία, τον τρόπο και τον χρόνο θανάτου θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της νεκροτομής και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο, cretapost.gr το παζλ του μυστήριου που καλύπτει την εξαφάνιση και τον θάνατο της Αμερικανίδας βιολόγου θα συντεθεί σε συνδυασμό και με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι άνδρες της τοπικής ΕΛ.ΑΣ αλλά και το κλιμάκιο του Εγκληματολογικού από την Αθήνα που επισκέφθηκε τα Χανιά ειδικά για τις έρευνες.

Στη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Εντοπίστηκε σε περιοχή των Χανίων η σορός της 60χρονης αλλοδαπής.

Από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό 60χρονης αλλοδαπής, για την οποία είχε δηλωθεί η εξαφάνιση της την 04.07.2019.

Η σορός της 60χρονης εντοπίστηκε χθες (08.07.2019) το βράδυ σε αγροτική περιοχή του Δήμου Πλατανιά.

Στο σημείο μετέβησαν το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και ιατροδικαστής.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων».

Μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών στη θέση Ξαμουδοχώρι Πλατανιά, στις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης έξι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου μετέφεραν τη σορό της άτυχης 60χρονη από το εσωτερικό της δύσβατης σπηλιάς όπου και εντοπίστηκε στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ που είχε στηθεί στο σημείο των ερευνών παραδίδοντάς την στις αρχές προκειμένου να προετοιμαστεί για τη νεκροψία – νεκροτομή.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης η επιχείρηση μεταφοράς διήρκεσε μισή ώρα.

Τα αναπάντητα για την ώρα ερωτήματα

Τα στοιχεία της υπόθεσης που απαιτούν διαλεύκανση και ενδεχομένως αποδειχθούν το “κλειδί” του μυστηρίου, είναι ο τόπος όπου εντοπίστηκε η σορός της διακεκριμένης επιστήμονα και το πώς βρέθηκε στο σημείο εκείνο έχοντας διανύσει μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το Κολυμπάρι όπου βρισκόταν.

Οι ενδείξεις που συλλέχθηκαν για τις πρώτες ώρες της εξαφάνισης της Suzanne Eaton συνηγορούν στο ότι η 60χρονη Αμερικανίδα έφυγε από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης όπου και διέμενε με αφορμή τη συμμετοχή της σε διεθνές συνέδριο, πιθανότατα για μία σύντομη βόλτα καθώς από τα προσωπικά της αντικείμενα έλειπαν τα αθλητικά της παπούτσια. Μολονότι ήταν γνωστό πως η βιολόγος αγαπούσε τις πεζοπορίες και την επαφή με τη φύση θεωρείται αδύνατο να διήνυσε με τα πόδια την απόσταση των περίπου 10 χιλιομέτρων από το Κολυμπάρι έως το Μάλεμε.

Όταν έγινε αντιληπτή η απουσία της από τις εργασίες του συνεδρίου και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε συμμετάσχει σε καμία από τις εκδρομές που είχαν διοργανωθεί για τους συμμετέχοντες, οι αρχές ενημερώθηκαν και άμεσα ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό της 60χρονης.

Η σορός της εντοπίστηκε στο εσωτερικό της στοάς, στη θέση Ξαμουδοχώρι, μεταξύ Πυργιανών και Μάλεμε στον δήμο Πλατανιά, σε καταφύγιο χαμηλού ύψους και με ιδιαίτερα δαιδαλώδη χωροταξία που είχε διαμορφωθεί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής σε δύσβατη περιοχή. Μάλιστα, έχει εκτιμηθεί ότι την ύπαρξη της συγκεκριμένης σπηλιάς αγνοούν ακόμη και κάτοικοι της περιοχής και είναι γνωστή κυρίως σε πεζοπόρους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πεζοπόροι ήταν εκείνοι που εντόπισαν τη σορό στο εσωτερικό της στοάς από την έντονη δυσοσμία.

Έτσι, οι αρχές θεωρούν αδύνατο το γεγονός η Suzanne Eaton να γνώριζε την ύπαρξη του καταφυγίου και να αποφάσισε μόνη της να την εξερευνήσει. Το σημείο όπου εντοπίστηκε το σώμα της δημιουργεί την εντύπωση ότι μεταφέρθηκε από κάποιον τρίτο ή τρίτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, θεωρείται σχεδόν αδύνατον το σενάριο η 60χρονη Αμερικανίδα Suzanne Eaton να βρέθηκε για εξερεύνηση με την θέληση της στο δαιδαλώδες σπήλαιο. Εκτιμούν ότι κάποιος ή κάποιοι τη μετέφεραν στο εσωτερικό του σπηλαίου για να εξαφανίσουν τα ίχνη της, γνωρίζοντας ότι η εξαφάνιση της θα σηματοδοτούσε μία γιγαντιαία κινητοποίηση αναζήτησης της.

Υπό αυτό το πρίσμα ενισχύεται σοβαρά η εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας και άπαντες αναμένουν το πόρισμα των δύο ιατροδικαστών που κλήθηκαν να χειριστούν από κοινού αυτή την υπόθεση-θρίλερ.

Θεωρείται ότι η Suzanne θα ήταν αδύνατον να απομακρυνθεί τόσα χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (όσο και αν της άρεσε το τρέξιμο και η πεζοπορία, το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν ασφυκτικό) και πολύ περισσότερο θεωρούν αδύνατον να επιχείρησε η ίδια να εξερευνήσει το δαιδαλώδες λαγούμι.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, για να βρει κάποιος την είσοδο του (καλυμμένη από κλαδιά) θα έπρεπε να είναι γνώστης της περιοχής. Η Suzanne δεν είχε κανένα λόγο να «διεισδύσει» σε ένα άγνωστο, δαιδαλώδες, σκοτεινό σπήλαιο χωρίς εξοπλισμό. Ούτε καν το κινητό της δεν είχε μαζί της. Την ύπαρξη του εν λόγω σπηλαίου γνωρίζουν ντόπιοι αλλά και κάποιοι που έχουν λατρεία με τα σπήλαια.

Ποιοι βρήκαν τη σορό

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, δύο περιπατητές που έχουν πάθος με την εξερεύνηση των σπηλαίων ήταν εκείνοι που εντόπισαν την σορό στην «κοιλιά» του σπηλαίου. Αυτοί ενημέρωσαν τις Αρχές και ήδη έχουν δώσει καταθέσεις. Οι Αρχές όσο περιμένουν το επίσημο πόρισμα των ιατροδικαστών προσπαθούν να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο και με συντονισμένες κινήσεις συλλέγουν πληροφορίες για πιθανούς υπόπτους.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι υποψίες τους περί εγκληματικής ενέργειας, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να κινηθούν αστραπιαία για την προσαγωγή υπόπτων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε νωρίτερα το cretalive.gr, η 60χρονη βρέθηκε σε πλάγια θέση σε κατάσταση αποσύνθεσης, σε απόσταση περίπου 60 μέτρων σε ευθεία γραμμή από την είσοδο της δαιδαλώδους σπηλιάς-λαγουμιού, ύψους περίπου 1,60.

Η πρόσβαση σε αυτό το λαγούμι είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα πρέπει δηλαδή κάποιος να γνωρίζει πολύ καλά το χώρο και να έχει λόγο να βρίσκεται εκεί. Υπάρχει μια τάφρος ύψους περίπου δύο μέτρων και όταν την ανέβεις, υπάρχει δένδρο και πίσω από αυτό κλαδιά. θα πρέπει δηλαδή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές χαρακτηριστικά, κάποιος να ανοίξει με τα χέρια του τα κλαδιά για να βρει την είσοδο και να μπει μέσα.

Πηγή: reader.gr