Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι «συμπτώσεις» το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα κι η οργή της προέδρου για τους απόντες κατηγορούμενους

Gazzetta team
Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι «συμπτώσεις» το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα κι η οργή της προέδρου για τους απόντες κατηγορούμενους
Μία σειρά συμπτώσεων, σε όλα τα κρίσιμα σημεία, είχαν «φέρει» τον Αναστάσιο- Μάριο Αναδιώτη -δεύτερο κατηγορούμενο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε να απολογείται στο δικαστήριο- στο Κερατσίνι τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

Ο κατηγορούμενος Αναστάσιος Αναδιώτης, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση του με την καταδίωξη και δολοφονία του 34χρονου μουσικού από ομάδα χρυσαυγιτών, δικαιολόγησε την παρουσία του στα καίρια σημεία -στην καφετέρια Κοράλλι μέχρι και στο Νοσοκομείο που ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 μεταφέρθηκε μαχαιρωμένος ο Φύσσας- σε συμπτώσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο 29χρονος κατηγορούμενος, βρέθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας τα ξημερώματα για να συμπαρασταθεί σε φίλο του, του οποίου δεν ήξερε να αναφέρει το επώνυμο, γιατί νοσηλευόταν η γιαγιά του. Προσκόμισε μάλιστα στο δικαστήριο πιστοποιητικό θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας που έφυγε από τη ζωή το επίμαχο πρωί.

Δίνοντας από την αρχή την κατεύθυνση της απολογίας του, ο 29χρονος κατηγορούμενος ανέφερε πως δεν γνώριζε τον δράστη της δολοφονίας του μουσικού Γιώργο Ρουπακιά και πως «πρώτη φορά τον είδα στο δικαστήριο».

Σύμφωνα με όσα είπε στο δικαστήριο ο Αναστάσιος Αναδιώτης, τα δεκάδες τηλεφωνήματα που είχε με συγκατηγορουμένους το μοιραίο βράδυ δεν είχαν απολύτως καμία σχέση τη Χρυσή Αυγή, ενώ επισήμανε πως ο ίδιος ποτέ δεν έλαβε μήνυμα να πάει στα γραφεία της Νίκαιας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, είχε μία «απολύτως χαλαρή σχέση με τη Χρυσή Αυγή», ενώ είχε πάει σε εκδηλώσεις της, όπως εκείνες που έγιναν στον Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες.

Ο κατηγορούμενος είπε, επίσης, πως τόσο με τον Άγγο όσο και με άλλους συγκατηγορουμένους του μίλησε στο τηλέφωνο για άσχετα με τη συγκρότηση του Τάγματος Εφόδου πράγματα, «ανούσια πράγματα της καθημερινότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά στην πρόεδρο που του τόνισε πως μόνο με έναν συγκατηγορούμενο του μίλησε επτά φορές.

Είπε, επίσης, ότι συμπτωματικά βρέθηκε μετά τον αγώνα στο σημείο που είχε μαζευτεί κόσμος «γιατί έγινε μαχαίρωμα για τα αθλητικά» και πως την επομένη έμαθε από τα κανάλια πως τελικά «ένας χρυσαυγίτης σκότωσε έναν μη χρυσαυγίτη. Δεν ήξερα ούτε τον έναν ούτε τον άλλον».

Όταν ρωτήθηκε αν έχει σχέση, πλέον, με τη Χρυσή Αυγή, ο 29χρονος απάντησε: «Όχι, άλλωστε έχω περιοριστικούς όρους να μην έχω σχέσεις με συγκατηγορουμένους μου. Αν ψηφίζω ή όχι Χρυσή Αυγή είναι προσωπικό μου θέμα. Η καθημερινότητά μου με εμποδίζει να ασχοληθώ».

Σε πολλές περιπτώσεις η Έδρα εντόπισε πως ο κατηγορούμενος δίνει αντιφατικά στοιχεία σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στις ανακριτικές του απολογίες, με τον ίδιο να αποδίδει τις διαφορές στο ότι «δεν τα είχαν διατυπώσει σωστά».

Ο 29χρονος δέχθηκε ερωτήσεις και για τις φωτογραφίες ναζιστικού περιεχομένου που βρέθηκαν στον υπολογιστή του και απάντησε πως τις είχε κατεβάσει από «ιστορικό ενδιαφέρον» και πως, εκτός από αυτές, είχε και άλλες με τον Βελουχιώτη και τον Στάλιν.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απολογία του, ο Ιωάννης Άγγος αρνήθηκε πως αυτός κινητοποίησε το «τάγμα εφόδου» που καταδίωξε τον Φύσσα. Είπε, επίσης, ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν πει σε εργαζόμενους στα ναυπηγεία ότι αν προέκυπτε αντιδικία με το ΠΑΜΕ στη Ζώνη στο Πέραμα «να τους πετάξετε στη θάλασσα».

«Αν δεν παραστούν εκούσια, θα τους φέρει το δικαστήριο»

Τον εκνευρισμό της προέδρου στην δίκη της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν οι άδειες θέσεις στο εδώλιο και κατά την σημερινή δεύτερη ημέρα απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

«Η υποχρέωση των κατηγορουμένων είναι να είναι εδώ» είπε η κ. Λεπενιώτη όταν κατά την εκφώνηση των ονομάτων των 18 κατηγορουμένων δήλωσαν παρόντες μόνον οι επτά, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Ρουπακιάς που οδηγήθηκε στο εδώλιο, από διπλανή αίθουσα όπου παραμένει φρουρούμενος, μόλις κλήθηκε από την πρόεδρο.

Οι δικαιολογίες των συνηγόρων για την απουσία των εντολέων τους, που επικαλέστηκαν κυρίως επαγγελματικούς λόγους, εκνεύρισαν περισσότερο την πρόεδρο η οποία τους είπε να μεταφέρουν στους κατηγορούμενους πως το δικαστήριο έχει ζητήσει να είναι παρόντες κατά τις απολογίες: «Η υποχρέωση των κατηγορουμένων είναι να είναι εδώ. Το δικαστήριο έχει τρόπο να τους φέρει. Είπαμε από τη αρχή να είναι και οι 18 εδώ. Να το πείτε σε όλους», είπε η πρόεδρος κλείνοντας οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το θέμα.

Η διαδικασία διεξάγεται σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου συνεχίζει την απολογία του το μέλος της Τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Ιωάννης Άγγος.

Ο 46χρονος κατηγορούμενος είπε πως συμμετείχε σε δράσεις της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά και τις Θερμοπύλες αλλά και σε συσσίτια και διανομή φυλλαδίων κάνοντας μοτοπορείες μετά τις 10 το βράδυ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την γνώμη που έχει τώρα πια για την Χρυσή Αυγή ο κατηγορούμενος είπε ότι «Κατακρίνω το γεγονός που έχει γίνει(εννοεί την δολοφονία Φύσσα), αλλά δεν έχω πρόβλημα να είμαι στην Χρυσή Αυγή».

Ο κατηγορούμενος δέχθηκε και πάλι σήμερα σειρά ερωτήσεων για τα τηλεφωνήματα που έκανε το βράδυ της 17ης προς 18ης Σεπτεμβρίου 2013 και ειδικά όσα από αυτά έγιναν ενόσω βρισκόταν στο «Κοράλλι» δίπλα από την παρέα του Παύλου Φύσσα. Όπως ανέφερε ο 46χρονος, το μόνο που έκανε ήταν να πει σε ιεραρχικά ανώτερό του ότι στο «Κοράλλι» τους παρενοχλούσαν και θα έφευγε από την καφετέρια, χωρίς καν να του διευκρινίσει, όπως είπε, ότι «η παρέα ήταν αριστεροί».

Σε ερωτήσεις από Έδρας να εξηγήσει πώς τελικά εκείνο το βράδυ τόσα πολλά μέλη της Τοπικής Νίκαιας βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, ο Ιωάννης Άγγος απάντησε ότι δεν γνωρίζει και ότι ο ίδιος δεν είπε σε κανέναν να πάει, απάντηση που σχολιάστηκε από την πρόεδρο, η οποία είπε: «το θέμα είναι ποιος τους είπε να πάνε».