Τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.

Gazzetta team
Τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.
Δέσμη ενεργειών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, εξήγγειλε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, με Προεδρικό Διάταγμα θα δημιουργηθεί άμεσα «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Τμήμα θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος θα μεριμνούν για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Για το θέμα θα ξεκινήσει εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό, που θα αφορά εξειδικευμένα θέματα χειρισμού και σύνταξης δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» θα δημιουργηθούν στο Επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής.

Για αυτό το σκοπό ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Πηγή: reader.gr