Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα την Τετάρτη: Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας (pic)

Gazzetta team
Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα την Τετάρτη: Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας (pic)
O μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου δημοσιοποίησε τον χάρτη με την πρόγνωση του καιρού, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στους θυελλώδεις ανέμους.

Οδηγίες προστασίας από πολύ ισχυρούς ανέμους που θα πλήξουν αύριο Τετάρτη αρκετές περιοχές της χώρας, δίνει ο προγνώστης Σάκης Αρναούτογλου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Αρναούτογλου αναφέρει:

«Για καλό και για κακό στις περιοχές με τις αποχρώσεις του κίτρινου και πορτοκαλί:

  • Δεν παρκάρουμε κάτω από δέντρα, στύλους, διαφημιστικές πινακίδες-επιγραφές κλπ
  • Οδηγούμε με μειωμένη ταχύτητα γιατί οι ριπές του ανέμου που εισέρχονται κάτω από το αυτοκίνητο μπορεί να δυσκολέψουν το φρενάρισμα και κατά συνέπεια τον έλεγχο του οχήματος.
  • Στην περίπτωση που είναι να περάσουμε από γέφυρες, τα μάτια μας δεκατέσσερα στα αυτοκίνητα που τραβάνε τροχόσπιτο ή οτιδήποτε άλλο!
  • Όταν είναι να προσπεράσουμε φορτηγά ή λεωφορεία κλπ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με το που θα το προσπεράσουμε, οι ριπές του αέρα μπορεί και να μας ξαφνιάσουν δυσάρεστα γιαυτό και κρατάμε γερά το τιμόνι!
  • Δίνουμε περισσότερο χώρο, (κρατώντας απόσταση ασφαλείας) στους ποδηλάτες, τους μοτοσυκλετιστές και γενικά σε ογκώδη οχήματα καθώς οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να τους παρασύρουν ευκολότερα και να παρεκλίνουν της πορείας τους! .
  • Αποφεύγουμε οποιοδήποτε φορτίο στην οροφή του αυτοκινήτου μας για ευνόητους λόγους».

Αναλυτικά, ο χάρτης με την πρόγνωση της έντασης των ανέμων

Εν αναμονή της «Χιόνης»

Η κακοκαιρία «Χιόνη» θα πλήξει και την Αττική με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά από το πρωί της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου έως και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στα ορεινά και ημιορεινά της κυρίως της ανατολικής Ελλάδας θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους από την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

Ιδιαίτερα για την Μακεδονία και τη Θράκη, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου κατά κύριο λόγο την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση που θα ξεκινήσει από τα βόρεια και δυτικά την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί στη υπόλοιπη χώρα την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις ακόμη και περιοχές με χαμηλά υψόμετρα θα είναι κάποια ακόμη από τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης επιδείνωσης του καιρού. Τέλος θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που κατά τόπους θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ, θα πνέουν στο Αιγαίο την Τετάρτη 14/2 και την Πέμπτη 15/2.

Για την κακοκαιρία εξέδωσε τη Δευτέρα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και η ΕΜΥ.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ:

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Τετάρτη (13-02-2019) με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις χιονοπτώσεις:

  • Την Τετάρτη (13-02-2019) στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Ευβοίας και από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής) και την Εύβοια, κατά τόπους θα πυκνώσουν.
  • Την Πέμπτη (14-02-2019) στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους (8-9 μποφόρ), που μετά το μεσημέρι της Τετάρτης (13-2-2019) και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (15-02-2019)

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου) που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (13-02-2019) και της Πέμπτης (14-02-2019) και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13-02-2019) έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (14-02-2019) τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Πηγή: reader.gr