Συγκλονιστικές εικόνες από τις κατολισθήσεις στο Πλωμάρι (vid)

Gazzetta team
Συγκλονιστικές εικόνες από τις κατολισθήσεις στο Πλωμάρι (vid)
Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που τράβηξε η ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την κατολίσθηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Από το Σάββατο 37 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ το τμήμα του οικισμού που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την κατολίσθηση, περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια.

Λέκκας: Συνδυασμός πολλών παραγόντων οι κατολισθήσεις

Ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής.

Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ' αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».