Στη Μόρια η ζωή επιμένει: Πρόσφυγας με αυτοσχέδιο μουσικό όργανο συγκλονίζει (vid)

Gazzetta team
Στη Μόρια η ζωή επιμένει: Πρόσφυγας με αυτοσχέδιο μουσικό όργανο συγκλονίζει (vid)
Μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στην Χίο να είναι κάτι παραπάνω από απάνθρωπες κι εξοργιστικές, όμως ακόμα και με τις τεράστιες ελλείψεις που καταγράφονται, η ζωή δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Έτσι, την στιγμή που οποιαδήποτε έκφανση ψυχαγωγίας και δημιουργικότητας λάμπει δια της απουσίας της, οι πρόσφυγες που ζουν για μήνες στους χώρους του καταυλισμού αναγκάζονται να δημιουργήσουν εκ του μηδενός, όσα είναι απαραίτητα για να γίνουν οι συνθήκες διαβίωσής τους λίγο πιο ανθρώπινες.

Τρανταχτό παράδειγμα ο πρωταγωνιστής του παρακάτω βίντεο, ένας Σύρος πρόσφυγας που διαμένει προσωρινά στη Μόρια, ο οποίος κατασκεύασε με πρόχειρα υλικά που βρήκε στον καταυλισμό, ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της πατρίδας του, καταφέρνοντας έστω και για λίγο να «ταξιδέψει» το μυαλό του και να ξεφύγει από τον ζόφο που επικρατεί στο μεγαλύτερο hot spot της Ελλάδας.

Το αυτοσχέδιο έγχορδο μουσικό όργανο ονομάζεται σάζι και στην προκειμένη περίπτωση για την κατασκευή του απαιτήθηκαν μονάχα μία πλαστική βάση, μερικές χορδές κι ένα κομμάτι ακατέργαστου ξύλου, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως ικανοποιητικό και να αποδεικνύει ότι η ζωή πάντα θα βρίσκει την διέξοδο....