O Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τους πυρόπληκτους (vid)

Gazzetta team
O Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τους πυρόπληκτους (vid)
Τα επόμενα βήματα και μέτρα για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι στην έκτακτη σύσκεψη έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων φορολογικές παρατάσεις και απαλλαγές.

Όλες οι ειδήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές εδώ

Αναλυτικά:

- Εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους

- Αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

- Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν:

- Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.

- Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Υπογράμμισε ότι αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120».

Επίσης, τόνισε ότι για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο εργασίας:

-Έχει ήδη προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

- Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.

- Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-4819001.

Πηγή: reader.gr