50% πάνω από τον στόχο οι πλειστηριασμοί το 2018

Gazzetta team
50% πάνω από τον στόχο οι πλειστηριασμοί το 2018
Με «γεωμετρικούς» ρυθμούς αυξήθηκε ο αριθμός των πλειστηριασμών το πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ξεπερνώντας τους 6.000 από τις αρχές του έτους.

Μόνο τον Μάιο διενεργήθηκαν 2.912 πλειστηριασμοί, το οποίο σημαίνει ότι ο πήχης ανεβαίνει στους 25.000 πλειστηριασμούς για το σύνολο του έτους. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες θα ξεπεράσουν κατά 50% τον στόχο των 15.000 – 18.000 πλειστηριασμών που είχαν δηλώσει στον εποπτικό μηχανισμό SSM για το 2018.

Ομαλοποιείται η διαδικασία

Η πιο σημαντική εξέλιξη, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βάση η Φρανκφούρτη, είναι η ομαλοποίηση της διαδικασίας. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα οι τράπεζες, το 60% των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται επιτυχώς, το 30% αναβάλλεται λόγω διακανονισμού (την τελευταία στιγμή, συνήθως) και μόνο το 10% ματαιώνεται.

Εν τω μεταξύ, από το ποσοστό των πλειστηριασμών που ολοκληρώνονται, μόνο τα μισά ακίνητα «αλλάζουν χέρια» (περίπου το 55%), αφού για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής.

Στις τράπεζες καταλήγουν το 40% των ακινήτων

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών για το α’ τρίμηνο του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που επισπεύδουν καταλήγει στον ισολογισμό τους, αφού αγοράζουν το 80-87% των ακινήτων που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί».

Παρότι ο SSΜ έχει διαμηνύσει ότι «οι τράπεζες δεν είναι εταιρείες real estate», είναι αντιληπτό ότι είναι λογικό οι ίδιες να στηρίξουν μια αγορά που τώρα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.

Ήδη, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η αγορά ακινήτων στην Αθήνα αλλά και όλη τη χώρα συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και οι όροι πώλησης των ακινήτων έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. «Σιγά σιγά, η προσφορά (τράπεζες) αρχίζει και διαμορφώνει την αγορά, και όχι η ζήτηση (επενδυτές)», αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, επίσης, ότι το βάρος των πλειστηριασμών από τις τράπεζες πέφτει στα επιχειρηματικά ακίνητα, καθώς και στα ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας. Σε καμία περίπτωση, τονίζουν, δεν επισπεύδονται πρώτες κατοικίες, ούτε σπίτια κάτω των 100.000 ευρώ, όπως διαβεβαιώνουν.

Πηγή: insider.gr