Καζανάκια, μοκέτες, μέχρι και πυροσβεστήρες ανέσυραν από μαρίνα της Καλαμαριάς (pics)

Gazzetta team
Καζανάκια, μοκέτες, μέχρι και πυροσβεστήρες ανέσυραν από μαρίνα της Καλαμαριάς (pics)
Δράση καθαρισμού στην μαρίνα της Καλαμαριάς διοργάνωσε η ΕΥΑΘ και ανέσυραν απίστευτα αντικείμενα!

Καζανάκια, μοκέτες, πυροσβεστήρες, πλαστικά έπιπλα, μπουκάλια μέχρι και περίβλημα… τηλεόρασης, περιλαμβάνονται μεταξύ των αντικειμένων που ανέσυραν εθελοντές από το θαλάσσιο βυθό στην μαρίνα της Καλαμαριάς (περιοχή Αρετσού), κατά τη δράση καθαρισμού που διοργάνωσε η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Εθελοντές δύτες της «Aegean Rebreath» και των «Northern Greece Underwater Explorers» -που έλαβαν μέρος στη δράση- συγκέντρωσαν 47 σάκους με απορρίμματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πλαστικές συσκευασίες, αλλά και πεντακόσια κιλά δίχτυα, συνδεόμενα με την καθημερινή αλιευτική δραστηριότητα.

Το «παρών» του στη δράση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, αφού συνεχάρη την πρωτοβουλία των διοργανωτών «για καθαρό Θερμαϊκό», επισήμανε την ανάγκη της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, που παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. «Τέτοιες πρωτοβουλίες μάς υπενθυμίζουν ότι Ημέρα του Περιβάλλοντος είναι και οι 365 μέρες του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

«Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό για το περιβάλλον είπαμε να σηκώσουμε το... θαλάσσιο χαλί, να δείξουμε στον κόσμο τι έχει από κάτω, να τον αφυπνίσουμε», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης δεν έχει σύνορα, καθώς, όπως είπε, το πλαστικό μεταφέρεται στο διεθνές θαλάσσιο περιβάλλον. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ενημέρωση για τη χρήση εναλλακτικών υλικών στην καθημερινότητά μας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών αλιευτικών κοινοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Κρεστενίτης.

Εκ μέρους της «Aegean Rebreath», ο Γιώργος Σαρελάκος δήλωσε ότι «ο βυθός στο λιμάνι της Αρετσούς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος, καλυμμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα. «Ακόμη κι εκεί όπου δεν υπήρχε ορατότητα μέσα στο νερό, όπου και να απλώναμε στα τυφλά το χέρι πιάναμε πλαστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στόχος είναι να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εθνικό, που θα περιλαμβάνει σταθμούς συλλογής παράκτιων και θαλάσσιων απορριμμάτων και «αυτό συζητήσαμε και με την ΕΥΑΘ».

Στις δράσεις του δήμου Καλαμαριάς με αφορμή την Περιβαλλοντική Εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, που συνεχάρη την προσπάθεια της ΕΥΑΘ, ενώ πρόσθεσε ότι κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ