Στα 615 ευρώ ο μέσος φόρος από τα εκκαθαριστικά

Gazzetta team
Στα 615 ευρώ ο μέσος φόρος από τα εκκαθαριστικά
Μέσο φόρο 615 ευρώ καλούνται να καταβάλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι, οι δηλώσεις των οποίων έχουν ήδη εκκαθαριστεί στο Τaxisnet.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 20 ημέρες μετά την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί στο Taxisnet 265.565 δηλώσεις Ε1 και έχουν εκκαθαριστεί 263.607, ενώ έχουν υποβληθεί και 92.223 δηλώσεις Ε2 και 14.999 δηλώσεις Ε3.

Από τις 263.607 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 152.377 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 57,78% του συνόλου), οι 76.470 είναι χρεωστικές (το 29% του συνόλου) και οι 34.860 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 13,22% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 47 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 615 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 10 εκατ. ευρώ ή 304 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Για όσους φορολογουμένους δεν το γνωρίζουν με συγκεκριμένες κινήσεις έχουν τη δυνατότητα να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό που θα γράψει το εφετινό εκκαθαριστικό σημείωμα, απαντώντας θετικά σε μια ή περισσότερες από τις ερωτήσεις του πίνακα 2 του εντύπου Ε1.

Στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 είναι συγκεντρωμένες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή εκκαθάριση της δήλωσης και τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και οι αφορούν κυρίως στους νέους φορολογουμένους, στους νέους επαγγελματίες, στους μισθωτούς με μπλοκάκι, στους έμπορους άνω των 62 , στους συνταξιούχους άνω των 65, κ.α.

Στις ερωτήσεις του πίνακα 2 καλούνται να απαντήσουν και οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

-Επαγγελματίες αγρότες (κωδικός 037-038): Ο κωδικός αυτός είναι προσυμπληρωμένος με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούται αφορολόγητο όριο το οποίο εξασφαλίζουν με ηλεκτρονικές πληρωμές. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, τότε φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

-Φορολογούμενοι που παρέχουν φιλοξενία (κωδικοί 007-008): Πρέπει να επιλέξουν Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν φιλοξενούν ενήλικα φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον πίνακα 8. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου, οι μήνες φιλοξενίας και τα τετραγωνικά μέτρα.

-Φορολογούμενοι με περιουσία στο εξωτερικό (κωδικοί 029-030): Πρέπει να επιλέξουν Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ»στην περίπτωση που έχουν ακίνητα ή καταθέσεις ή οποιαδήποτε άλλη κινητή ή ακίνητη περιουσία στην αλλοδαπή, ανεξάρτητα από αν αποκτούν από αυτά εισόδημα ή όχι.

-Κάτοικοι εξωτερικού (κωδικός 319- 320): Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.


Πηγή: insider.gr