Οι μισοί Έλληνες θεωρούν πιθανό έναν πόλεμο με την Τουρκία

Gazzetta team
Οι μισοί Έλληνες θεωρούν πιθανό έναν πόλεμο με την Τουρκία
Ως απειλή για την Ελλάδα αποτιμά το 79% των Ελλήνων την Τουρκία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ( 81%) εκτιμά ότι οι σχέσεις με τη γείτονα έχουν επιδεινωθεί.

Επίσης, ποσοστό 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται «μάλλον λάθος» τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, ενώ το 37% απαντά «μάλλον σωστά».

Πάντως, το 56 % θεωρεί μάλλον λάθος την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σε σχέση με την πιθανότητα ενός πολέμου με την Τουρκία.

Το 44% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια και ένα 52% απίθανο.

Το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα λήξει με νίκη της Ελλάδας.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι Έλληνες εκτιμούν ότι το θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να συμβεί στο Αιγαίο (65%), στην Κύπρο απαντά το 17% και στη Θράκη το 7%.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται σε έρευνα της Public Issue με θέμα «Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018» η οποία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά μέρη:

  • Το πρώτο μέρος διερευνά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισχύ και την άμυνα της χώρας, τις στάσεις απέναντι τις ένοπλες δυνάμεις και τη στρατιωτική θητεία, την κοινωνική υποστήριξη για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τις συμμαχίες με τρίτες χώρες.
  • Το δεύτερο μέρος αναφέρεται, εξαντλητικά, στις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και η πιθανότητα ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
  • Το τρίτο μέρος εστιάζεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το ζήτημα του ονόματός της. Καταγράφει δε τις σημαντικές μεταβολές που έχουν επισυμβεί στις κοινωνικές αντιλήψεις, αναφορικά με το όνομα, σε σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες της δεκαετίας του 2000.
  • Τέλος, το τέταρτο μέρος επικεντρώνεται στο κοινωνικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου σήμερα.

  • Πηγή: reader.gr