Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο

Gazzetta team
Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο
«Ρυθμίστε τα χρέη σας προς το Δημόσιο διαφορετικά τα περιουσιακά σας στοιχεία θα βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό». Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν από σήμερα ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ προς όσους χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Από σήμερα στην πλατφόρμα των συμβολαιογράφων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα πλειστηριάζονται και ακίνητα που σχετίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο.

Με τους δανειστές να πιέζουν ήδη για τη διενέργεια χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι φόροι, που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ και οι απλήρωτες εισφορές που αγγίζουν πλέον τα 40 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση πατάει γκάζι.

Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές. Στη συνέχεια όμως, αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται και σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής.

Στη λίστα των ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου που βγαίνουν σήμερα σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό περιλαμβάνονται ένα γραφείο πρώτου ορόφου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 95 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς στα 96.000 ευρώ, μια μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης με τρία πάρκινγκ με τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ, ένα οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ και δύο οικόπεδα 113,49 τ.μ. και 82,90 τ.μ. του ίδιου οφειλέτη, στην περιοχή του Ψυρή, με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ έκαστο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει να κυνηγά οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ και έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να αναζητήσουν στα αρχεία του Κτηματολογίου εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα που τυχόν έχουν φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία τα οποία δεν τα έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9.

Ήδη, οι ελεγκτικές Αρχές με τη βοήθεια του Κτηματολογίου έχουν συντάξει την πρώτη λίστα οφειλετών με χρέη άνω των 10.000 ευρώ η οποία παίρνει τον δρόμο για διερεύνηση και διασταύρωση.

Με τον εντοπισμό τους τα ακίνητα θα δεσμεύονται και αμέσως θα εγγράφονται σε αυτά υποθήκες για να διασφαλίσει το Δημόσιο τα συμφέροντα του όταν τα ακίνητα βγουν σε πλειστηριασμό.


Πηγή: insider.gr