Τα πρώτα μπλόκα των αγροτών σε Κρήτη και Τρίκαλα

Gazzetta team
Τα πρώτα μπλόκα των αγροτών σε Κρήτη και Τρίκαλα
Οι αγρότες της Κρήτης και των Τρικάλων έστησαν τα πρώτα τους μπλόκα στις εθνικές οδούς, ενώ αναμένεται η δημιουργία κι άλλων μπλόκων κι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στους δρόμους βγήκαν τα τρακτέρ σε Τρίκαλα και Κρήτη σήμερα, Τετάρτη ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αυξηθούν σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις των αγροτων.

Το μεσημέρι στήθηκε το μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου, στον Ε65 από τους αγρότες των Τρικάλων, όπως είχαν αποφασίσει το περασμένο Σάββατο σε συνεδρίαση που διοργάνωσε στο Μεγαλοχώρι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Θωμόπουλος, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο μπλόκο θα ενισχύουν σε καθημερινή βάση αγρότες με τα τρακτέρ, από διάφορα σημεία του νομού Τρικάλων.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται επίσης, ότι «οι αγρότες αγωνίζονται για κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού». Αλλά και για «μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής» κ.ά.

Το πρώτο μπλόκο της Κρήτης

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες της Κρήτης, έστησαν το πρώτο μπλόκο στον κόμβο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο.

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου οι αγρότες της Δυτικής Κρήτης ετοιμάζονται για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τους αγρότες του Ηρακλείου να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Αγοράς και αντίστοιχα του Ρεθύμνου στις Μάντρες.

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες: Πού στήνονται τα μπλόκα

Σταδιακά, αναμένεται να υπάρξουν κι άλλοι αποκλεισμοί κομβικών σημείων του οδικού δικτύου της Κρήτης, ενώ αποφάσεις για την κλιμάκωση ή μη των κινητοποιήσεων θα ληφθούν στα τέλη του μήνα, οπότε και σε πανελλαδική σύσκεψη θα αποφασιστεί αν οι αγρότες των μπλόκων θα προχωρήσουν και σε συλλαλητήριο.

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων τα αιτήματα της κινητοποίησης, μεταξύ άλλων συνοψίζονται στα εξής:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Τα επόμενα συλλαλητήρια

Την Πέμπτη θα στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα στις 29 Γενάρη σε Ανθήλη και Δομοκό, ενώ στην Ευρυτανία, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι.

Έστησαν το πρώτο μπλόκο οι αγρότες της Καρδίτσας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην Άρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 10 π.μ., στη γέφυρα της Άρτας, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη.

Κινητοποιήσεις αναμένονται και στην Πελοπόννησο καθώς την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Μεσσήνη.

Παράλληλα, συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Νάουσα, τον Έβρο και το Αίγιο.

Τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει στη Μαγνησία οι τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι για σήμερα, Τετάρτη, ματαίωσε η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή.

Πηγή: reader.gr