Τι αλλάζει στη χορήγηση προσωρινής σύνταξης

Gazzetta team
Τι αλλάζει στη χορήγηση προσωρινής σύνταξης
Ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα Τετάρτη οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, προκειμένου να λάβουν ως προσωρινή σύνταξη το 80% του ποσού της οριστικής που δικαιούνται.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή η αίτηση υποβληθεί σε έντυπη μορφή, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 50% του μέσου όρου τωνμηνιαίων αποδοχών του τελευταίου έτους, με ανώτατο όριο τα 768 ευρώ και κατώτατο τα 384 ευρώ.

«Η καταβολή των νέων προσωρινών συντάξεων δημιουργεί αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των υποψήφιων συνταξιούχων που καταθέτουν την έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης στις Γραμματείες Συντάξεων των αρμοδίων Υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ και σε εκείνους που υποβάλλουν ηλεκτρονικώς τις αιτήσεις», επισημαίνει ο Γιώργος Κουτσούκος, δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο.

«Το κριτήριο για την εν λόγω διαφοροποίηση (ηλεκτρονική υποβολή) ελέγχεται κατά πόσο συνάδει με τις γενικές κοινωνικοασφαλιστικές αρχές (ασφαλιστική προσδοκία, ανταποδοτικότητα, εύνοια υπέρ του ασφαλισμένου), δεδομένου ότι ασκείται επιρροή στη διαμόρφωση του ποσοστού ως προς το καταβαλλόμενο ποσό της προσωρινής σύνταξης», επισημαίνει.

Πάντως ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου τις περιόρισε σε επίπεδα χαμηλότερα του παρελθόντος, επομένως ακόμη και όσοι εισπράξουν το 80% του ποσού της οριστικής τους σύνταξης θα δουν σημαντικά μικρότερα ποσά από όσα ανέμεναν.

Για παράδειγμα, υποψήφιος για σύνταξη με μέσο όρο αποδοχών 1.500 ευρώ συνταξιοδοτείται με 35ετία. Υποβάλλοντας αίτηση σε έντυπη μορφή, θα λάμβανε προσωρινή σύνταξη 750 ευρώ (το 50% του μισθού του) και οριστική 891 ευρώ. Με τον ηλεκτρονικό τρόπο, θα πάρει ως προσωρινή το 80% της οριστικής, δηλαδή το 80% των 891 ευρώ, που είναι 713 ευρώ. Θα πάρει δηλαδή 37 ευρώ λιγότερα από την προσωρινή, ενώ η οριστική δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, εκτός από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, που να βεβαιώνουν την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών, ή του εισοδήματος που δηλώνουν στην αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της προσωρινής αλλά και της οριστικής σύνταξης.

Οι ασφαλισμένοι με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης επιπλέον οφείλουν να δηλώσουν αναλυτικά τα Ταμεία στα οποία ασφαλίστηκαν διαδοχικά, το χρόνο ασφάλισης ανά ενταχθέν Ταμείο και συνολικά τις αντίστοιχες αποδοχές/εισόδημα, τον τυχόν χρόνο παράλληλης ασφάλισής τους, καθώς και το Ταμείο στο οποίο έχουν τυχόν οφειλές και το αντίστοιχο ποσό.

«Για την ενεργοποίηση της προσωρινής σύνταξης, σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, μετακυλίεται το βάρος της συλλογής των ασφαλιστικών δεδομένων στον ίδιο τον ασφαλισμένο, ο οποίος μπορεί εύκολα να υποπέσει σε σφάλματα λόγω άγνοιας ή απειρίας. Θα μπορούσαν τα ασφαλιστικά στοιχεία του καθενός να διασταυρώνονται αυτοματοποιημένα μέσω ΕΦΚΑ (ενιαίου φορέα), χωρίς την παρέμβαση των ασφαλισμένων», υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούκος.

Πηγή: insider.gr