Τα περιστατικά νέων μολύνσεων HIV είναι μειωμένα το 2017

Gazzetta team
Τα περιστατικά νέων μολύνσεων HIV είναι μειωμένα το 2017
Μειωμένα είναι τα περιστατικά νέων μολύνσεων HIV (AIDS) που καταγράφηκαν το 2017, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2017 (έως 31 Οκτωβρίου) διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 492 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων 403 (81,91%) αφορούσαν άνδρες, τα 87 (17,68%) γυναίκες και τα δύο (0,41%) σε διεμφυλικά άτομα. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS που είναι η 1 Δεκεμβρίου.

Όπως εξηγεί ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), οι οροθετικοί που είναι τακτικοί με τα φάρμακά τους δεν μεταδίδουν τον ιό. «Κι αυτό φαίνεται διότι έχουμε αύξηση στη σύφιλη μεταξύ οροθετικών ατόμων. Δηλαδή κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, αλλά η καταγραφή των περιστατικών είναι μειωμένη», διευκρινίζει ο ίδιος.

Αυτό άλλωστε ανέφερε και η πρόσφατη ανακοίνωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μετά από έρευνες που έκανε για την αποτελεσματικότητα της πρόληψης.

Ωστόσο, δεν λαμβάνουν όλοι οι οροθετικοί φάρμακα. Από τους 13.000 που έχουν διαγνωστεί σε όλη τη χώρα, μόνο οι 9.500 παίρνουν φάρμακα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάποιοι από αυτούς έχουν τις δικές τους απόψεις ότι ο ιός δεν υπάρχει, κάποιοι άλλοι είναι τοξικομανής και δεν μπορούν να είναι συνεπείς με τη θεραπεία τους, υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να δεχθούν ότι έχουν τον ιό και κάνουν εξετάσεις τρεις και τέσσερις φορές. Και φυσικά υπάρχει και η επικίνδυνη κατηγορία των θετικών, αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς και το μαθαίνουν όταν πλέον το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξασθενήσει.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», αγκάθι στη νέα διάγνωση αποτελούν και οι κυβερνητικές αποφάσεις, αφού στα δημόσια νοσοκομεία δεν γίνονται δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις, κάτι που γινόταν παλαιότερα. «Το 30% από τις νέες διαγνώσεις γίνεται στα check-point, δομές που έχουν δημιουργηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία του συλλόγου μας. Σε άλλες χώρες αυτές οι δομές κάνουν μόνο το 10% των νέων διαγνώσεων. Άρα κάτι κάνει λάθος η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα που οφείλεται σε πολιτικές του υπουργείου Υγείας είναι η έλλειψη αντιδραστηρίων, καθώς ο διαγωνισμός που δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια, έχει αφήσει 18 μήνες ανθρώπους χωρίς εξετάσεις ιικού φορτίου. «Στην Αφρική οι εξετάσεις γίνονται κάθε έξι μήνες και όπως προβλέπεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες», ανέφερε ο ίδιος.

Τα νέα στατιστικά για τον HIV στην Ελλάδα

Το πρώτο δεκάμηνο του 2017, το 45,93% των νέων διαγνώσεων αφορούσε σε άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρες, ενώ για το 22,56% και το 13,41% των νέων περιστατικών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης η απροφύλακτη ετερροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, αντίστοιχα.

Συνολικά στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 16.527 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,75% άνδρες). Εξ αυτών, τα 4.083 έχουν εμφανίσει AIDS και τα 9.500 περίπου βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.746.

Από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων οκτώ ετών κατά ηλικιακή ομάδα, φαίνεται ότι η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30-39 ετών, ενώ παρατηρείται αύξηση των νέων περιστατικών στις ηλικιακές ομάδες 40-49 και 50-64 ετών. Πτωτική τάση καταγράφεται στην ομάδα των 19-29 ετών.

Πηγή: reader.gr