Η αποχή των συμβολαιογράφων απειλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης

Gazzetta team
Η αποχή των συμβολαιογράφων απειλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης
Οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων κυρίως των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν κομβικό ρόλο στη μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχθούν τα σχέδια των τραπεζών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, λόγω της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν απ’ όλους τους πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη τους έτους η οποία προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

«Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα», αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μετά την απόφαση των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας που καθιστά «αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι».

Οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων κυρίως των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν κομβικό ρόλο στη μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματός τους σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες», σημειώνει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Κίνδυνος και για την αξιολόγηση

Πέρα από την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων η απόφαση των συμβολαιογράφων απειλεί και το έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Και αυτό διότι όπως έχουν διαμηνύσει απαραίτητη προϋπόθεση για την τεχνική συμφωνία είναι να έχουν ξεκινήσει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Εξάλλου σε αυτή την

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε κατά το σημερινό Eurogroup και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, o οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Τι ζητούν οι συμβολαιογράφοι

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν μεταξύ άλλων να οριστεί ότι τόσο οι πλειστηριασμοί με φυσική παρουσία όσο και οι ηλεκτρονικοί θα γίνονται μια ημέρα την εβδομάδα και επί δίωρο. Το σημερινό σχέδιο προβλέπει την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή).

Ακόμη ζητούν η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και «θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.

Πηγή: reader.gr