«Αμβρόσιοι και Κραουνάκηδες» θέλουν μεγαλύτερη προσοχή από τον κοροναϊό!

Μιχάλης Τσαμπάς Μιχάλης Τσαμπάς
«Αμβρόσιοι και Κραουνάκηδες» θέλουν μεγαλύτερη προσοχή από τον κοροναϊό!
Ο κοροναϊός συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του σε όλο τον κόσμο και ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για την (επίσης) ξέφρενη πορεία του άρματος της άγνοιας και του λαϊκισμού στην χώρα μας!

Ο Ισαάκ Ασίμωφ, Ρώσος στην καταγωγή και πολιτογραφημένος Αμερικανός στα τελευταία χρόνια της ζωής του υπήρξε ένας διάσημος βιοχημικός.

Παράλληλα ήταν κι ένας σπουδαίος συγγραφέας περισσότερων από 450 βιβλίων που στην πλειοψηφία τους τα αναζητούσε κανείς στα ράφια βιβλιοθηκών με την ένδειξη «επιστημονική φαντασία». «Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα, η άγνοια σίγουρα δεν μπορεί να τα λύσει» ήταν η ιστορική φράση που τον πέρασε… στην αιωνιότητα, όταν σε ηλικία 72 ετών έφυγε από την ζωή.

Τα λόγια του Ασίμωφ σε όλες τις επόμενες δεκαετίες βρήκαν εφαρμογή στην καθημερινότητα και προφανώς είναι επίκαιρα και στις μέρες μας. Τούτες εδώ τις παράξενες ημέρες, τις ημέρες του τρόμου, που όλη η ανθρωπότητα, κινείται, ζει (και δυστυχώς χάνει και τη ζωή) κι αναπνέει στον αστερισμό του κοροναϊού! Η άγνοια όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα αλλά μοιάζει ικανή να δημιουργήσει πολλά-πολλά περισσότερα!

Αυτό το… όμορφο οικόπεδο του πλανήτη μας, η Ελλάδα, φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το… παιχνίδι της τρέλας και του φόβου. Η εξάπλωση του ιού στην χώρα μας ευτυχώς μπορεί να μην είναι στα τραγικά επίπεδα της γειτονικής Ιταλίας, αλλά όσο καθημερινά η λίστα κρουσμάτων μεγαλώνει, τόσο μαζί της παρασύρει και την… λογική! Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό γνώρισμα του λαού μας αυτή την λογική να την χάνουμε σε καταστάσεις «ειδικών συνθηκών».

Μια τέτοια βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες. Μια ειδική συνθήκη, που την παρακολουθεί ως οφείλει η επιστημονική κοινότητα σε συνεργασία με την συντεταγμένη πολιτεία και προσπαθεί με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η εξάπλωση του κοροναϊού.

Δυστυχώς απέναντί τους δεν έχουν μόνο να πολεμήσουν με το… απρόβλεπτο. Βρίσκουν για άλλη μια φορά και τους απόλυτα προβλέψιμους. Τους… θρησκευτικούς ηγέτες ή τους… πολιτιστικούς φάρους αυτού του τόπου. Γιατί αυτή την φορά τα… βέλη της άγνοιας έρχονται από παντού. Εκατέρωθεν.

Ο πρώην Μητροπολίτης Αμβρόσιος και ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Μέρα με νύχτα. Με διαφορετικές αναφορές. Στην πραγματικότητα δεν συναντιούνται πουθενά. Κι όμως. Ίσως για πρώτη και μοναδική φορά στην ζωή τους συναντήθηκαν πάνω στο άρμα της άγνοιας και του λαϊκισμού.

Ένα άρμα που στην εποχή της αμάθειας, της «πληροφόρησης του facebook» και των fake news είναι ικανό να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του! Ο ένας με μια απίθανη, στα όρια του κωμικού, επίδειξη που περισσότερο θύμιζε τηλεμάρκετινγκ σε κανάλι «τοπικής εμβέλειας» έβγαζε μπουκαλάκια από την τσέπη, παρουσιάζοντας τον ψεκασμό (!!!) με αγιασμό ως το απόλυτο φάρμακο ώστε να θωρακιστούμε από τον κοροναϊό!

Ο άλλος σε… παγκόσμια πρώτη μας αποκάλυψε πως πρόκειται για μια «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ» την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ολοφάνερη, ενώ συνεχίζοντας τον ορυμαγδό αποκαλύψεων ενημέρωσε τους πάντες ότι υπάρχει ήδη το εμβόλιο αλλά το κρύβουν για να υπηρετήσουν συμφέροντα. Ίσως τα ίδια συμφέροντα που θέλησε να πολεμήσει όταν υπήρξε μέλος της περίφημης «Επιτροπής Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους» την οποία είχε φτιάξει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι αν αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του θρησκευτικού και του πνευματικού κόσμου τότε χάθηκε ξανά μια ιστορική ευκαιρία να διαδραματίσουν σωστά κι υπεύθυνα τον ρόλο τους.

Μακάρι να είναι κάτι μεμονωμένο, αν και στο θέμα της Εκκλησίας δυστυχώς δεν φαίνεται ξεκάθαρα κάτι τέτοιο.

Το κακό είναι ότι επειδή με τον κοροναϊό δεν φαίνεται να ξεμπερδεύουμε εύκολα και θα μας πάρει ακόμη κάποιους μήνες, εκτός από καλό πλύσιμο των χεριών, χρειάζεται και καλό… πλύσιμο των πληροφοριών που δεχόμαστε για να αποφύγουμε κάθε είδους σαχλαμάρες και «υπηρέτες της άγνοιας».

Μιχάλης Τσαμπάς
Μιχάλης Τσαμπάς

Η πρώτη επαφή με τον.. χώρο έγινε στις «Παιδικές Φωνές» της Τετάρτης Δημοτικού σε ένα σχολείου του Αγρινίου. Ενα αθλητικό μονόστηλο και... όλος ο κόσμος δικός του. Από τότε κύλησαν... τόνοι κυβικά νερού στο αυλάκι αλλά το μυαλό πάντα εδώ γύρω τριγύριζε.

Για μια δεκαετία και κάτι μια μαγευτική περιήγηση στον κόσμο του χαρτιού και της εφημερίδας. Εφημερίδων για την ακρίβεια. Και μια και δύο και τρεις. Με μια τζούρα κι από ραδιόφωνο. Όμως η άλλοτε κραταιά και πλέον μια γλυκιά ανάμνηση «Αθλητική Ηχώ» έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Κι από τον Ιούνιο του 2008 (βάλε κι ένα μήνα πριν τα δοκιμαστικά) το Gazzetta κυριαρχεί. Τα κτήρια αλλάζουν. Πότε Κατεχάκη, πότε Νέο Ηράκλειο και τώρα Αγία Παρασκευή. Η αγαπημένη όμως συνήθεια 15 ετών δεν αλλάζει ποτέ. Θέματα, τίτλοι, ειδήσεις, μεταγραφές, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, μεγάλες διοργανώσεις. Όλα περνάνε μπροστά από τα μάτια και μεταφέρονται με αγάπη στην οθόνη. Συνεχίζεται...