Στα άδυτα του Νέχτα: Αυτό είναι το κανάλι του Ρομάν Προτάσεβιτς, του εχθρού του δικτάτορα Λουκασένκο (vid)

Gazzetta team
Στα άδυτα του Νέχτα: Αυτό είναι το κανάλι του Ρομάν Προτάσεβιτς, του εχθρού του δικτάτορα Λουκασένκο (vid)
Μετά τη σύλληψη του Προτάσεβιτς είναι όλοι αναστατωμένοι και η ερώτηση για το αν φοβούνται μήπως τους σκοτώσουν, έχει ξεκάθαρη απάντηση από τον ιδρυτή του καναλιού: «Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα».

Η σύλληψη μέσω της κρατικής αεροπειρατείας του δημοσιογράφου-ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς από το καθεστώς του δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει συνταράξει τον κόσμο. Ο Προτάσεβιτς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές μαζί με την σύντροφό του Σοφία Σάπεγκα, μέσω του καναλιού ΝΕΧΤΑ κατάφερε να ξεσηκώσει τον καταπιεσμένο κόσμο της Λευκορωσίας κατά του καθεστώτος και να καταδείξει την αλήθεια.

Το BBC επισκέφτηκε τα γραφεία του καναλιού ΝΕΧΤΑ και μίλησε με τον Στέπαν Πούτιλο, τον ιδρυτή του καναλιού αλλά και εργαζόμενους.

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς πίστευε στην ανατροπή του καθεστώτος, μάλιστα ακόμα και τώρα θέλει ο κόσμος να συνεχίσει να διαδηλώνει για ένα δημοκρατικό κράτος. Μέσω του ΝΕΧΤΑ πέρασαν στον κόσμο την αλήθεια, ενώ χρησιμοποίησαν την εφαρμογή του Telegram και προσέγγισαν ένα τεράστιο αριθμό ακολούθων.

Σύντομα το κανάλι έγινε η μεγαλύτερη επιρροή για να διοργανώνονται διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία.

«Σε αυτόν τον μικρό χώρο δεν κοιμόμαστε για πολλά βράδια» είπε ο Στέπαν Πούτιλο, ο ιδρυτής του ΝΕΧΤΑ: «Ο Ρόμαν είναι πιο επικίνδυνος για το καθεστώς από άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Είναι ο προσωπικός εχθρός του Λουκασένκο» πρόσθεσε.

Όταν του επισημάνθηκε από το BBC, ότι αυτός είναι ο ιδρυτής του καναλιού παραδέχτηκε πως «νομίζω ότι εγώ και ο Ρομάν είμαστε στο ίδιο επίπεδο (επικινδυνότητας)».

Όσο γιατί ενοχλεί τόσο πολύ το καθεστώς Λουκασένκο το κανάλι, ο Στέπαν Πούτιλο είπε: «Λέμε την αλήθεια που θέλουν να κρύψουν και δεν είμαστε ένα ιντερνετικό σάιτ για να μας μπλοκάρουν».

Στην είσοδο του καναλιού ΝΕΧΤΑ υπάρχει ασφάλεια (ο Λουκασένκο βέβαια έχει ολόκληρο στρατό), οι εργαζόμενοι φοβούνται για τη ζωή τους και είναι κάτι πλέον που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Η Αναστασία που δουλεύει στον τομέα του Telegram, είπε «Ναι, φοβάμαι αλλά είναι το καθήκον μας αυτό. Είναι επιλογή μου και ο ρόλος μου να βοηθήσω τον κόσμο να ζει σε ένα δημοκρατικό κράτος».

Μετά τη σύλληψη του Προτάσεβιτς είναι όλοι αναστατωμένοι και η ερώτηση για το αν φοβούνται μήπως τους σκοτώσουν, έχει ξεκάθαρη απάντηση από τον Στέπαν. Αφού ξεροκατάπιε είπε «είμαστε έτοιμοι για τα πάντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ