Καταδικάστηκαν 22 άτομα για εμπορία παιδιών σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού (pics & vid)

Gazzetta team
Καταδικάστηκαν 22 άτομα για εμπορία παιδιών σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού (pics & vid)
Τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει πλέον, μεγάλη υπόθεση εμπορίας παιδιών σε φυτείες κακάο, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Είκοσι δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης για εμπορία παιδιών σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της αστυνομίας. Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ετών και 17 άλλοι σε κάθειρξη 5 ετών από το δικαστήριο της Σουμπρέ, την μεγάλη ζώνη παραγωγής κακάου της χώρας, στο δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Λικ Ζακά, ο οποίος είναι υποδιευθυντής της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας της χώρας.

Οι καταδίκες αυτές έπονται επιχείρησης μεγάλου εύρους που διεξήχθη στις αρχές Μαΐου κατά της εμπορίας παιδιών στην περιοχή Σουμπρέ. Για την επιχείρηση αυτή, την πέμπτη του είδους που διεξάγεται από το 2009, είχαν κινητοποιηθεί για δύο ημέρες περίπου εκατό άνδρες των δυνάμεων της τάξης (αστυνομία, χωροφυλακή, στελέχη της υπηρεσίας υδάτων και της δασικής υπηρεσίας). Τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από φυτείες ανέρχονται σε 68.

Η Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί την πρώτη χώρα παραγωγής κακάο στον κόσμο, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 40% της αγοράς. Πέντε με έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από τον "καφέ χρυσό" στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής, αλλά πάνω από τους μισούς κατοίκους της παραμένουν κάτω από το όριο της φτώχειας, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα παιδιά να εργάζονται στις φυτείες.

Σύμφωνα με την έρευνα NORC του Πανεπιστημίου του Σικάγο το 2018-19, σχεδόν 800.000 παιδιά εργάζονται στην παραγωγή κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι περιπτώσεις εμπορίας παιδιών, ανηλίκων που προέρχονται γενικά από την γειτονική Μπουρκίνα Φάσο ή το Μαλί, αφορούν ωστόσο λιγότερα από 2.000 παιδιά, σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2018 από το Ίδρυμα Walk Free και την μη κυβερνητική οργάνωση Vérité.

Περίπου 300 άνθρωποι καταδικάστηκαν για διακίνηση παιδιών από την δικαιοσύνη της Ακτής Ελεφαντοστού μεταξύ του 2012 και του 2020, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Επίβλεψης της Δράσης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας, της Εκμετάλλευσης και της Εργασίας Παιδιών (CNS).

Περίπου 2.000 παιδιά έχουν απομακρυνθεί από φυτείες κακάο από το 2019, σύμφωνα πάντα με την CNS.

Οι χώρες παραγωγής κακάο, μεταξύ των οποίων η Ακτή Ελεφαντοστού και οι πολυεθνικές εταιρείες σοκολάτας τελούν υπό πίεση όσον αφορά το θέμα της παιδικής εργασίας, καθώς οι καταναλωτές στη Δύση απαιτούν ολοένα και περισσότερο τον σεβασμό δεοντολογικών κριτηρίων στις φυτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ