Θάνατος Κερτ Κομπέιν: Το FBI ανοίγει και πάλι τον φάκελό του (pic & vids)

Gazzetta team
Θάνατος Κερτ Κομπέιν: Το FBI ανοίγει και πάλι τον φάκελό του (pic & vids)
Παρότι έχουν περάσει 27 χρόνια από τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν, το FBI άνοιξε και πάλι την υπόθεση εξετάζοντας το ενδεχόμενο της δολοφονίας.

Μια μεγάλη ανατροπή προέκυψε με την υπόθεση θανάτου του Κερτ Κομπέιν, 27 χρόνια μετά την τραγική είδηση του χαμού του τραγουδιστή των Nirvana. Στις 8 Απριλίου 1994, ο 27χρονος Κομπέιν βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, σε μια λίμνη αίματος με ένα όπλο στραμμένο προς το πρόσωπό του και δίπλα ένα σημείωμα που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εκτίμηση είχε βάλει τέλος στη ζωή του στις 5 Απριλίου.

Ήταν όμως αυτοκτονία; Το FBI άνοιξε και πάλι την υπόθεση δημοσιοποιώντας αρχεία που περιέχουν ανώνυμες επιστολές, οι οποίες συνδέονται με τον θάνατο του αγαπημένου τραγουδιστή.

Πρόκειται για μια 10σέλιδη έκθεση, η οποία αμφισβητεί τα αίτια θανάτου του Κομπέιν. Οι επιστολές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο θάνατός του να μην αποτέλεσμα αυτοχειρίας, αλλά ανθρωποκτονίας. Ο αποστολέας ζητά από το FBI να ερευνήσει εξονυχιστικά τις συνθήκες του θανάτου.

Σε μία από τις επιστολές που στάλθηκαν στο γραφείο του FBI στο Σιάτλ το 2013, αναφέρεται: «Αγαπητέ ενδιαφερόμενε, πιστεύω ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί μεγάλη αδικία στην περίπτωση του Kurt Cobain. Η επίσημη ιστορία από το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ είναι ότι αφαίρεσε τη ζωή του, ωστόσο υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και αντιφάσεις σε αυτό.

Αισθάνομαι… ότι πληροφορίες έχουν αγνοηθεί και αποσιωπηθεί για πολύ καιρό από την αστυνομία του Σιάτλ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σας γράφω με την ελπίδα ότι θα βοηθήσετε να ασκηθεί πίεση για επανεξέταση του θανάτου του Kurt Cobain. Εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο θα ήθελαν να δουν τις αντιφάσεις γύρω από τον θάνατο να ξεκαθαρίζονται μια για πάντα. Είναι λυπηρό να πιστεύουμε ότι μια τέτοια αδικία μπορεί να επιτραπεί στις ΗΠΑ», συνεχίζει ο αποστολέας.

Σε μια άλλη επιστολή, που δημοσιεύτηκε και χρονολογείται από το 2007, αναφέρεται: «Αγαπητοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σας γράφω για τον λόγο ότι, θέλω μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη… και για άλλους που αγαπούσαν αυτόν τον άνθρωπο όσο και εγώ. Αυτός ο άντρας ήταν ο Kurt Cobain, που ανήκε σε μια μπάντα που ονομάζεται Nirvana και έχει γίνει αποδεκτή η αλήθεια ότι αυτοκτόνησε». Ο αποστολέας σε συνέχεια της επιστολής του εκφράζει το φόβο του ότι ο δολοφόνος του τραγουδιστή κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ μπορεί να απειλήσει τη ζωή και άλλων ανθρώπων.

Το FBI δημοσίευσε και την επίσημη απάντηση του το 2006 σε αυτές: «Η επιστολή σας… προς το FBI που εκφράζει την πεποίθησή σας ότι δολοφονήθηκε ο Kurt Cobain, μου προωθήθηκε για απάντηση. Κατανοούμε την ανησυχία σας ότι ο Cobain μπορεί να ήταν θύμα ανθρωποκτονίας. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες για ανθρωποκτονίες εμπίπτουν γενικά στη δικαιοδοσία των κρατικών και τοπικών αρχών».

Σε συνέχεια της απάντησης, αναφέρουν πως δεν έχουν τη δικαιοδοσία να ξεκινήσουν νέα έρευνα για την υπόθεση: «Προκειμένου το FBI να ξεκινήσει έρευνα για τυχόν καταγγελίες που λαμβάνουμε, πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα γεγονότα που να δείχνουν ότι έχει σημειωθεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου εντός της ερευνητικής μας δικαιοδοσίας. Με βάση τις πληροφορίες που παρείχατε, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου εντός της ερευνητικής δικαιοδοσίας του FBI. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να αναλάβουμε ερευνητική δράση σε αυτήν την περίπτωση».

Τέλος, μέσα στα αρχεία περιλάμβανεται και ένα απόσπασμα ενός φαξ, το οποίο στάλθηκε από την εταιρεία παραγωγής της σειράς «Unsolved Mysteries». Το 1997 ένα επεισόδιο της σειράς ήταν αφιερωμένο στον τραγουδιστή και ανέλυε, μάλιστα, όλα τα πιθανά ενδεχόμενα πίσω από τα αίτια θανάτου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ