Βρετανική μελέτη: Πιο επιθετικοί οι οπαδοί που κάνουν χρήση κοκαΐνης

Gazzetta team
Βρετανική μελέτη: Πιο επιθετικοί οι οπαδοί που κάνουν χρήση κοκαΐνης
Η χρήση κοκαΐνης είναι πλέον «ομαλοποιημένη» στις τάξεις των οπαδών. Συνδυάζεται κυρίως με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η χρήση κοκαΐνης ανεβάζει τα επίπεδα επιθετικότητας των οπαδών σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στη Βρετανία. Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε1.486 οπαδούς, κυρίως από τα κλαμπ της Premier League και η διαπίστωση ήταν ότι η χρήση κοκαΐνης στις τάξεις τους είναι υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο.

Η επιθετικότητα αυτών απέναντι σε αντίπαλους οπαδούς είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ομολόγους τους, οι οποίοι όμως δεν κάνουν χρήση του ναρκωτικού, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Drug Policy.

Λίγο κάτω από το ένα τρίτο των οπαδών που ερωτήθηκαν, είπαν πως έχουν γίνει μάρτυρες- στην προ-πανδημίας εποχή- ατόμων που έκαναν χρήση κοκαΐνης στα γήπεδα τους προηγούμενους 12 μήνες, ενώ ένας στους πέντε έχει κάνει χρήση ο ίδιος. Η μελέτη μάλιστα, η οποία διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Κεντ και της Οξφόρδης, έδειξε ότι όσο πιο «αφοσιωμένος» και πιστός είναι ένας οπαδός στην ομάδα του, τόσο πιο πιθανή είναι η χρήση κοκαΐνης, η οποία τον κάνει πιο επιθετικό.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι πιο συνδεδεμένοι οπαδοί με την ομάδα τους ήταν ιδιαίτερα πιθανό να προβούν σε επιθετικές συμπεριφορές - ειδικά εάν κάνουν κοκαΐνη», δήλωσε η αρθρογράφος της μελέτης, Μάρθα Νιούσον, ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πρόσθεσε δε, πως η χρήση κοκαΐνης από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αύξηση της χρήσης και της διαθεσιμότητας του ναρκωτικού σε ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά μεταξύ των νέων. Η κοκαΐνη, παράλληλα με τη χρήση αλκοόλ, έχει συχνά συνδεθεί με την «καθημερινότητα» των οπαδών του ποδοσφαίρου αλλά και γενικότερα τον χουλιγκανισμό.

Το 2019, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Μαρκ Ρόμπερτς, είχε δηλώσει πως υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις» που καταδείκνυαν την αύξηση της βίας στο ποδόσφαιρο τις δύο προηγούμενες σεζόν, λόγω της χρήσης κοκαΐνης από τους οπαδούς.

«Νομίζω ότι αυτή η μελέτη μιλάει για το πώς είναι στην παρούσα φάση «ομαλοποιημένη» η κοκαΐνη», δήλωσε ο Τζέιμς Τρέντγουελ, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο Σταφορντσάιρ, ο οποίος έχει μελετήσει τη σχέση των οπαδών του ποδοσφαίρου μεταξύ του ποτού και των ναρκωτικών.

«Δεν είναι μόνο το ναρκωτικό «υψηλής κοινωνίας». Είναι μέρος της μπύρας και του ποδοσφαίρου όπως της σαμπάνιας και των τραπεζιτών. Είναι μέρος της «φυσιολογικής» κουλτούρας, που είναι λίγες γραμμές και… μπουνιά». Ο Τρέντγουελ είπε μάλιστα ότι η χρήση αλκοόλ και κοκαΐνης φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα των ανθρώπων που έχουν βίαιη συμπεριφορά.

Αυτό που είναι λιγότερο σίγουρο, είναι πάντως το… αντίθετο. Αν δηλαδή οι βίαιοι άνθρωποι προσελκύονται περισσότερο από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ