Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Gazzetta team
Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Σαν σήμερα το 1945 ο γερμανικός στρατός στην Ιταλία παραδίδεται άνευ όρων στους Συμμάχους.

Σαν σήμερα το 1941, οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το μάρκο κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρισμα.

Σαν σήμερα 29 Απριλίου…

1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την ιστορία.

1707: Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.

1913: Ο σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

1933: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι (3-0) είναι ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου, που οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Η ομάδα από το Λίβερπουλ χρησιμοποιεί νούμερα από το 1 μέχρι το 11 και οι «πολίτες» από το 12 μέχρι το 22.

1941: Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το μάρκο κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρισμα.

1945: Ο Γερμανικός Στρατός στην Ιταλία παραδίδεται άνευ όρων στους Συμμάχους. Την ίδια ημέρα, οι Αμερικανοί απελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου, ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του, Εύα Μπράουν, σε ένα καταφύγιο στο Βερολίνο και ορίζει αντικαταστάτη του το ναύαρχο, Καρλ Ντένιτζ.

1970: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του Νότιου Βιετνάμ εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.

1992: Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον Αφροαμερικανό, Ρόντνεϊ Κιγκ. Οι ταραχές, που θα τερματιστούν δύο ημέρες αργότερα με την επέμβαση του Στρατού και την απόφαση να επαναληφθεί η δίκη, αφήνουν στο Λος Άντζελες 31 νεκρούς, ενώ σε δέκα άλλες πόλεις των ΗΠΑ τα θύματα έφτασαν τα 44 και οι τραυματίες τους 2.000.

1994: Στην Ιταλία, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

2005: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια κατοχής.