Μπόρις Τζόνσον: Στο στόχαστρο για τη δαπανηρή ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας (vid)

Gazzetta team
Μπόρις Τζόνσον: Στο στόχαστρο για τη δαπανηρή ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας (vid)
Αντιμέτωπος με επίσημη έρευνα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον.

Η βρετανική εκλογική επιτροπή ξεκίνησε τη Μεγάλη Τετάρτη, επίσημη έρευνα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για να υποπτεύεται ότι ίσως διαπράχθηκε αδίκημα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι πλήρωσε ο ίδιος για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, χωρίς όμως να διευκρινίζει πότε πραγματοποίησε την πληρωμή. «Η απάντηση είναι ότι έχω καλύψει το κόστος και… μπορώ να σας πω ότι έχω συμμορφωθεί πλήρως με τον κώδικα δεοντολογίας», δήλωσε ο Τζόνσον ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Ξεκινά επίσημη έρευνα

«Είμαστε τώρα ικανοποιημένοι που υπάρχει εύλογη βάση να υποψιαζόμαστε ότι ίσως διαπράχθηκε αδίκημα ή αδικήματα», ανέφερε η εκλογική επιτροπή για τη χρηματοδότηση του διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ όπου διαμένει ο Τζόνσον. «Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε αυτή την εργασία ως επίσημη έρευνα για να διαπιστώσουμε εάν ισχύει αυτό».

Η έρευνα θα εξακριβώσει εάν οι όποιες συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα εμπίπτουν εντός του καθεστώτος που ρυθμίζεται από την επιτροπή και εάν τέτοιου είδους χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται. Εάν διαπιστώσει ότι τελέσθηκε αδίκημα – και ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις - τότε η επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να παραπέμψει την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές.

Κόστισε 200.000 λίρες;

Υπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία έχουν πει ότι ο Τζόνσον έχει καλύψει ο ίδιος το κόστος των εργασιών, αλλά είναι ασαφές πότε κατέβαλε τα χρήματα και εάν η ανακαίνιση, που φέρεται να κόστισε 200.000 λίρες (περίπου 230.000 ευρώ), χρηματοδοτήθηκε αρχικά από κάποιου είδους δάνειο.

Ο Τζόνσον λαμβάνει κάθε χρόνο κονδύλι ύψους 30.000 λιρών (περίπου 35.000 ευρώ) που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες για τη συντήρηση και την επίπλωση της επίσημης κατοικίας του, αλλά όποιο επιπλέον ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο.

Με βάση τους κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων, ο Τζόνσον έπρεπε να το είχε δηλώσει. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι εάν τα κεφάλαια προήλθαν αρχικά από κάποιον υποστηρικτή του Συντηρητικού Κόμματος, τότε αυτό θα δημιουργούσε ζήτημα άσκησης επιρροής.

«Δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες»

Ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα για την ανακαίνιση, εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Οκτώ ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές σε όλη την Αγγλία καθώς και τις εκλογές για τις τοπικές συνελεύσεις σε Ουαλία και Σκοτία, ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά «κατηγοριών» σχεδόν για τα πάντα, από τη συγκεχυμένη αρχική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μέχρι το ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαρροές που γίνονται από το γραφείο του.

Πηγή: reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ