Τουρκία: Ψάχνουν μηχανικό για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους μέσω… αγγελίας (vid)

Gazzetta team
Τουρκία: Ψάχνουν μηχανικό για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους μέσω… αγγελίας (vid)
Αγγελία σε κάποιες από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες για να προσλάβει μηχανικούς για την κατασκευή ενός μαχητικού αεροσκάφους, έβαλε η βιομηχανία αεροπορίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, σε τουλάχιστον δύο ευρείας εμβέλειας τουρκικές εφημερίδες όπως είναι η «Hurriyet» και η «Sabah», υπάρχει μία ολοσέλιδη διαφήμιση – αγγελία της βιομηχανίας αεροπορίας της Τουρκίας, η οποία καλεί τους μηχανικούς της χώρας σε πρόσληψη προκειμένου να κατασκευάσουν το τουρκικό μαχητικό! Δηλαδή ένα τουρκικής κατασκευής μαχητικό.

Η συγκεκριμένη αγγελία που δημοσιεύθηκε την Κυριακή αναφέρει: «Ζητείται Τούρκος μηχανικός. Πληροφορίες στο τηλέφωνο…». Αυτή η κίνηση πιθανότατα φανερώνει την απόγνωση της Τουρκίας, μετά το πρώτο «χαστούκι» που δέχθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες ενημέρωσαν επίσημα την Άγκυρα ότι έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, λίγες μέρες προτού ο Τζο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία είχε αυτά τα υπερφιλόδοξα σχέδια και στο παρελθόν, ωστόσο το να εμφανίζεται το τουρκικό μαχητικό σε διαφήμιση – αγγελία, λίγες μέρες μετά το «στραπάτσο» με τα F-35, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού ουσιαστικά είναι σαν λένε στις ΗΠΑ «εφόσον δεν μας δίνετε τα F-35, θα τα φτιάξουμε μόνοι μας».

Βέβαια η σχεδίαση και κατασκευή ενός σύγχρονου και μάλιστα stealth μαχητικού, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάζονται περίπου 10-15 χρόνια για να ολοκληρωθεί και πρέπει να βρεθεί τόσο το κατάλληλο λογισμικό για τα ηλεκτρονικά συστήματα, όσο και ο ιδανικός κινητήρας.

Η Άγκυρα έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά όσον αφορά τον κινητήρα στην προσπάθειά της ν’ αναπτύξει το τουρκικό άρμα μάχης, στο οποίο επίσης έχει ξεμείνει από κινητήρες λόγω του γερμανικού εμπάργκο στα χερσαία συστήματα, με αποτέλεσμα να έχει βγει «στη γύρα» για κινητήρα κινέζικο, ουκρανικό, κορεάτικο κλπ.

Πηγή: reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ