Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια δύο φορές τον χρόνο: Η εξήγηση (vids)

Gazzetta team
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια δύο φορές τον χρόνο: Η εξήγηση (vids)
Θα σκεφτεί κανείς πως είναι μονάρχης και γιορτάζει όσες φορές θέλει τα γενέθλιά της, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα…

Τα πρώτα της γενέθλια ως χήρα γιορτάζει σήμερα, την 21η Απριλίου η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία έχασε πρόσφατα τον άντρα της, πρίγκιπα Φίλιππο σε ηλικία 99 ετών. Η ίδια έγινε 95.

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934, με τη βασίλισσα να είναι στην ηλικία των 8 ετών. Είχαν παραστεί στον γάμο της πριγκίπισσας της Ελλάδος Μαρίνα με τον πρίγκιπα της Δανίας Γιώργο, δούκα του Κεντ.

Τον Ιούλιο του 1947, η πριγκίπισσα Ελισάβετ σε ηλικία 21 ετών αρραβωνιάστηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η βασίλισσα έχει γεννηθεί στις 21 Απριλίου το 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και είναι το πρώτο παιδί του δούκα και της δούκισσας της Υόρκ.

Συνήθως περνάει τα γενέθλιά της ιδιωτικά και υπάρχουν πανηγυρικoοί κανονιοβολισμοί στο κέντρο του Λονδίνου: 41 στο Χάιντ Παρκ, 21 στο Γουίνσντορ Γκρέιτ Παρκ και 62 στον Πύργο του Λονδίνου. Ωστόσο φέτος, με τη βασιλική οικογένεια να μετρά δύο εβδομάδες πένθους από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, δεν θα υπάρξουν κανονιοβολισμοί.

Το 2016, που έκλεισε τα 90 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε έναν περίπατο εξωτερικά του πύργου Γουίνσντορ και δέχθηκε τις ευχές του κόσμου. Με την πανδημία του κορονοϊού όμως είναι πιθανότερο να μην υπάρξουν εκδηλώσεις.

«Ήμουν στην κηδεία το Σάββατο, η Αυτής Μεγαλειότητα, όπως πάντα, ανησυχούσε περισσότερο για τους άλλους παρά για την ίδια, και αυτό θα ισχύει και στα γενέθλιά της», δήλωσε ο Τζάστιν Γουέλμπι… ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι στο Reuters. «Δεν λέει ‘είμαι το πιο σημαντικό πρόσωπο στην αίθουσα’. Λέει ‘νοιάζομαι για τους άλλους ανθρώπους περισσότερο παρά για τον εαυτό μου’. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος».

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά γενέθλια της βασίλισσας. Τα γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο…

Πολλοί μπορεί να σκεφτούν, πως επειδή είναι μονάρχης μπορεί να έχει όσα γενέθλια θέλει, ωστόσο δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια και κάθε δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου. Όπως κάθε μονάρχης που έχει γεννηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες, η βασίλισσα γιορτάζει τα γενέθλιά της και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο καιρός δηλαδή είναι καλός και μπορεί να εγγυηθεί την διεξαγωγή της επίσημης παρέλασης των γενεθλίων της, γνωστή και ως “Trooping the Colour”. Μία παρέλαση η οποία λαμβάνει χώρα εδώ και 260 χρόνια. Αυτή τη χρονιά, οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πιο θερμό καλοκαίρι της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η τελετή ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η παρέλαση συνήθως ξεκινάει έξω από το παλάτι του Μπάκινγχαμ και μέλη της βασιλικής οικογένειας παρελαύνουν πάνω σε άλογα και άμαξες. Η βασίλισσα τα παλαιότερα χρόνια συνήθιζε να ιππεύει άλογο, αλλά τα τελευταία παρελαύνει μέσα σε άμαξα.

Αυτή η μεγαλειώδης παρέλαση κλείνει με έναν χαιρετισμό από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκινγχαμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ