Πέντε λόγοι οργής των μαύρων ανθρώπων κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ

Gazzetta team
Πέντε λόγοι οργής των μαύρων ανθρώπων κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ
Πέντε λόγοι, με στοιχεία κατόπιν έρευνας, οι οποίοι ξεσηκώνουν με οργή και αγανάκτηση τους μαύρους στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας.

Η δολοφονία του Ντάουντ Ράιτ από αστυνομικό, η οποία ήθελε να πιάσει το taser αλλά έβγαλε το όπλο, το οποίο σύμφωνα με τον αρχηγό αστυνομίας στη Μινεσότα εκπυρσοκρότησε (αμφότεροι παραιτήθηκαν) σήκωσε και πάλι το κύμα οργής στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της φυλετικής διάκρισης, το οποίο ποτέ δεν κόπασε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και της Μπριόνα Τέιλορ.

Το κύμα οργής στις ΗΠΑ δεν μπορεί να κοπάσει και μάλιστα υπάρχουν 5 κραυγαλέοι λόγοι γι αυτό:

- Σχεδόν το 1/4 όλων των θανατηφόρων πυροβολισμών από την αστυνομία, από το 2015 μέχρι σήμερα, ήταν απέναντι σε μαύρους ανθρώπους.

6.200 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τη Washington Post και οι 1.496 είναι μαύροι άνθρωποι, δηλαδή το 24%. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι μαύροι άνθρωποι στις ΗΠΑ- σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2019- αποτελούν το 14% του πληθυσμού.

Ερευνητές από τη Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν ότι οι άοπλοι μαύροι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πυροβοληθούν θανάσιμα απ΄ότι οι λευκοί άνθρωποι.

- Από το 2013 ως το 2019 σχεδόν το 5% των Αφρο-Αμερικανών σκοτώθηκε από αστυνομικούς των ΗΠΑ που ήταν εκτός υπηρεσίας.

Μιλάμε για 96 θανάτους από τους 1.944 συνολικά. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν 3% πιο υψηλός από τον αντίστοιχο των λευκών για τους οποίους έχουν γίνει 79 δολοφονίες από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας.

- Τους μαύρους είναι πολύ πιο πιθανό να τους σταματήσει η αστυνομία στον δρόμο, σε σύγκριση με τους λευκούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέφεραν: Διαπιστώσαμε πως τους μαύρους ανθρώπους τους σταματάνε πολύ πιο δύσκολα μετά το ηλιοβασίλεμα, απ’ ότι τη μέρα, γιατί στο τη νύχτα λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν. Το «πέπλο του σκοταδιού» κρύβει τη φυλή κάποιου.

- Το ποσοστό φυλάκισης των μαύρων ανθρώπων είναι πολύ πιο υψηλό σε σχέση με τους λευκούς και τους Ισπανόφωνους.

Στοιχεία από το «Bureau of Justice Statistics», το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το 2019, έδειξε ότι οι μαύροι φυλακισμένοι είναι 1.100 άτομα ανά 100.000 κρατούμενους.

Οι Ισπανόφωνοι είναι 525 άτομα ανά 100.000 φυλακισμένους και οι λευκοί 214 άτομα ανά 100.000.

- Οι μαύροι άνθρωποι έχουν υψηλότερο ποσοστό σύλληψης για μαριχουάνα σε σχέση με τους λευκούς, παρά το γεγονός πως η χρήση της είναι «περίπου ίση» μεταξύ των δύο.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών αποκάλυψε ότι το ποσοστό σύλληψης για τους λευκούς για «αδικήματα μαριχουάνας» παρέμεινε σταθερό, από το 2001 ως το 2010, με 192 άτομα ανά 100.000, ενώ το ποσοστό σύλληψης των μαύρων αυξήθηκε από 537 σε 716 ανά 100.000.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι, το 14% των μαύρων ανθρώπων και το 12% των λευκών δήλωσαν πως πήραν μαριχουάνα τον τελευταίο χρόνο.

Στη Μινεσότα, όπου έγιναν οι δολοφονίες των Τζορτζ Φλόιντ και Ντάουντ Ράιτ, οι συλλήψεις μαύρων ανθρώπων αυξήθηκαν κατά 231%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ