Πανηγυρικές κόρνες από τα πλοία που απελευθέρωσαν το Ever Given στη διώρυγα του Σουέζ (vids)

Gazzetta team
Πανηγυρικές κόρνες από τα πλοία που απελευθέρωσαν το Ever Given στη διώρυγα του Σουέζ (vids)
Οι άντρες των ρυμουλκών και των βοηθητικών πλοίων χάρηκαν με την ψυχή τους την επιτυχημένη προσπάθεια απεγκλώβισης του Ever Given από τη Διώρυγα του Σουέζ κορνάρωντας πανηγυρικά. Ολοταχώς για τεχνικό έλεγχο.

Ύστερα από 7 ημέρες σχεδόν μπλοκαρίσματος, το Ever Given επιτέλους απεγκλωβίστηκε και άνοιξε τη δίοδο στη Διώρυγα του Σουέζ, συνεχίζοντας την πορεία του και επιτρέποντας και στα υπόλοιπα πλοία που είχαν φρακάρει να περάσουν. Μία εξέλιξη η οποία πανηγυρίστηκε δεόντως από όλους όσους συμμετείχαν στην γιγαντιαία επιχείρηση, με τα πλοία να κορνάρουν για την επιτυχή εξέλιξη.

Πάνω από έξι μέρες τα ρυμουλκά και τα βοηθητικά πλοία έδωσαν μάχη ώστε να απεμπλακεί από τα αβαθή το 22.000 τόνων ιαπωνικής εταιρείας μεγαθήριο, καθώς μην ξεχνάτε πως λεπτό το λεπτό που περνούσε υπήρχε και οικονομική ζημία.

Το μήκους 400 μέτρων Ever Given προσάραξε διαγωνίως στη Διώρυγα την περασμένη Τρίτη, κλείνοντας το συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για 367 πλοία που ανέμεναν να το διασχίσουν.

Το περιστατικό αυτό θα μειώσει τα κέρδη των παγκόσμιων αντασφαλιστικών εταιριών αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πιστοληπτικό τους προφίλ, ενώ οι τιμές για την αντασφάλιση στη ναυτιλία θα αυξηθούν περαιτέρω, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Τα ναύλα για τα τάνκερ πετρελαϊκών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά την προσάραξη του πλοίου ενώ ο αποκλεισμός της Διώρυγας προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, απειλώντας με δαπανηρές καθυστερήσεις τις εταιρίες που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της COVID-19.

Ναυτιλιακές εταιρείες και η διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ παίρνουν ανάσα πλέον από την θετική αυτή εξέλιξη, και οι άντρες των ρυμουλκών και των βοηθητικών πλοίων χάρηκαν με την ψυχή τους την επιτυχημένη προσπάθεια κορνάρωντας πανηγυρικά.

To Ever Given θα περάσει από τεχνικό έλεγχο σύμφωνα με την αρχή της Διώρυγας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ