Βαθαίνει το... σκοτάδι στην υπόθεση Σκριπάλ: Μυστικός πράκτορας ο σύντροφος της Γιούλια;

Gazzetta team
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση Σκριπάλ τρία χρόνια μετά.
Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δέχθηκαν επίθεση με το χημικό όπλο Νόβιτσοκ το 2018 στη νότια Αγγλία.

Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, ο φίλος της Γιούλια Σκριπάλ παραμένει άφαντος και σενάρια τον θέλουν μπλεγμένο στην υπόθεση.

Δημοσιεύματα που επικαλείται η «Mirror» υποστηρίζουν ότι ο Στεπάν Βικέεβ εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ήταν εξαρχής αναμεμειγμένος στην επίθεση με Νόβιτσοκ εναντίον των Σκριπάλ.

Από την ημέρα που η Γιούλια και ο πατέρας της βρέθηκαν αναίσθητη σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι, κανείς δεν έχει δει τον Στεπάν, ο οποίος εγαζόταν για μια μυστική οργάνωση, το Ινστιτούτο Σύγχρονων Προβλημάτων Ασφαλείας, επικεφαλής στην οποία ήταν η μητέρα του. Λέγεται ότι η οργάνωση αυτή είναι κομμάτι της FSB, που αντικατέστησε την περίφημη KGB.

«Κανείς δεν τον έχει δει. Εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Υπάρχουν δύο θεωρίες: η μία είναι ότι από την αρχή ήταν στόχος του να παγιδεύσει τη Γιούλια και επομένως προστατεύεται από την FSB και η άλλη είναι ότι η -εύπορη- μητέρα του τον φυγάδευσε μετά την επίθεση στους Σκριπάλ» λέει ένας φίλος του Στεπάν.

«Ξέρω ότι η μητέρα του Στεπάν διαφωνούσε με τη σχέση του με την κόρη του Σεργκέι Σκριπάλ. Όλοι ήξεραν ότι ήταν κόρη ενός διπλού κατασκόπου και η μητέρα του Βικέεβ δεν ήθελε τη Γιούλια» προσθέτει.


Το χρονικό της υπόθεσης Σκριπάλ

Το 2018, ο Rώσος πρώην διπλός πράκτορας, Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρισκόταν πίσω από αυτή τη δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ, ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής σύλληψης, σε αντίποινα για τη συνεργασία του Σκρίπαλ με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το Κρεμλίνο το αρνήθηκε.

Η υπόθεση των Σκρίπαλ προκάλεσε μείζονα διπλωματική κρίση —τη σοβαρότερη μετά τον ψυχρό πόλεμο— οδηγώντας στην απέλαση συνολικά 300 και πλέον Ρώσων και δυτικών διπλωματών εκατέρωθεν.

Ο Σκρίπαλ, πρώην αξιωματικός της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας), είχε καταδικαστεί το 2006 για «εσχάτη προδοσία» πριν συμπεριληφθεί σε ανταλλαγή κατασκόπων που οργάνωσαν η Μόσχα, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.

Ο Σκρίπαλ και η κόρη του πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικούς μήνες αργότερα.

Η Βικτόρια δηλώνει στη Mirror ότι η οικογένεια πιστεύει ότι ο Σεργκέι είναι νεκρός. «Δεν έστειλε καν λουλούδια όταν πέθανε η μητέρα του τον Ιανουάριο» λέει για να στηρίξει τον ισχυρισμό της. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι ζωντανός γιατί μόνο έτσι εξηγείται ότι δεν προσπάθησε να έρθει στην κηδεία της μητέρας του» επαναλαμβάνει.

«Αν η Βρετανία λέει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλητηρίασε τον Σεργκέι γιατί δεν τον βγάζουν να πει δημόσια ότι δηλητηριάστηκε; Γιατί ο Σεργκέι και η Γιούλια δεν μηνύουν τη Ρωσία» διερωτάται η Βικτόρια.

Η Γιούλια, ωστόσο, το περασμένο φθινόπωρο διαβεβαίωσε τη Βικτόρια ότι ο πατέρας της ήταν ζωντανός αλλά βρισκόταν υπό 24ωρη ιατρική παρακολούθηση.

Πηγή: Reader.gr