Απόφαση - σταθμός στη Μαλαισία: Άνδρας κέρδισε αγωγή κατά της ισλαμικής απαγόρευσης της ομοφυλοφιλίας

Gazzetta team
Απόφαση - σταθμός στη Μαλαισία: Άνδρας κέρδισε αγωγή κατά της ισλαμικής απαγόρευσης της ομοφυλοφιλίας
Ο άνδρας είχε, αρχικά, συλληφθεί για «απόπειρα παρά φύσιν σεξ», σύμφωνα με το ισλαμικό δίκαιο.

Ένας άνδρας στη Μαλαισία κέρδισε μία προσφυγή - ορόσημο κατά της ισλαμικής απαγόρευσης του «παρά φύσιν σεξ», όπως αναφέρεται το ομοφυλοφιλικό σεξ στη νομοθεσία της χώρας.

Το γεγονός αυτό δίνει «παράθυρο» ελπίδας για μεγαλύτερη αποδοχή και περισσότερα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της χώρας.

Το όνομα του άνδρα, ο οποίος είναι κοντά στα 30 και μουσουλμάνος, δεν γνωστοποιήθηκε από τον δικηγόρο του, για λόγους προστασίας.

Ο άνδρας κατέθεσε αγωγή μετά τη σύλληψή του στο κρατίδιο Σελενγκόρ το 2018, για «απόπειρα ομοφυλοφιλικού σεξ». Ο ίδιος αρνείται το περιστατικό αυτό.

Πάντως, το ομοφυλοφιλικό σεξ απαγορεύεται στη Μαλαισία, ωστόσο λίγες καταδίκες έχουν καταγραφεί.

Το διπλό νομικό σύστημα

Η Μαλαισία, που διοικητικά διαιρείται σε έντεκα κρατίδια και τρεις ομοσπονδιακές επικράτειες, έχει ένα ιδιότυπο, διπλό νομικό σύστημα. Το ισλαμικό ποινικό και οικογενειακό δίκαιο αφορούν μουσουλμάνους οι οποίοι ταυτόχρονα υπάγονται και στη νομοθεσία που θεσπίζει το κράτος.

Πλήθος ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι ισλαμικοί νόμοι στρέφονται όλο και περισσότερο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας, με τις συλλήψεις να αυξάνονται. Οι ποινές κυμαίνονται από ράβδισμα έως φυλάκιση.

Με ομόφωνη απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο της Μαλαισίας αποφάσισε την Πέμπτη πως η ισλαμική διάταξη με την οποία ο άνδρας συνελήφθη στο Σελενγκόρ ήταν αντισυνταγματική. Ως εκ τούτου, οι Αρχές δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο.

Από την πλευρά του ο Numan Afifi, ιδρυτής ομάδας υποστήριξης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, έκανε λόγο για «ιστορική και μνημειώδη απόφαση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Μαλαισία». Ο Numan ευελπιστεί πως τώρα που υπάρχει δεδικασμένο, θα ακολουθήσουν και άλλα κρατίδια.

Η μόνιμη απειλή της προσαγωγής

Φυσικά, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Παρά τη δικαστική απόφαση οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στη Μαλαισία κινδυνεύουν να φυλακιστούν έως και 20 χρόνια εξαιτίας ενός νόμου από την εποχή της αποικιοκρατίας, που απαγορεύει το ομοφυλοφιλικό σεξ, και είναι γνωστός ως «Εδάφιο 377».

«Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια χωρίς τον φόβο προσαγωγής. Φυσικά το "Εδάφιο 377" είναι ακόμα εκεί - δεν είναι το τέλος είναι η αρχή», τόνισε ο Numan στο Thomson Reuters Foundation.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

.