«Πάγωσαν» οι συζητήσεις για την κατάργηση της αλλαγής ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Gazzetta team
«Πάγωσαν» οι συζητήσεις για την κατάργηση της αλλαγής ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Το ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει για τον τερματισμό της αλλαγής ώρας από το 2021.

Πλησιάζει η μέρα που θα αλλάξει η ώρα για να περάσουμε στη θερινή του 2021, καθώς τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου (28/3) θα γυρίσουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά.

Η επόμενη αλλαγή ώρας έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021.

Το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ευρέως το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας, με βασικό επιχείρημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Το ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει για τον τερματισμό της αλλαγής ώρας από το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Η ψήφος αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.

Το «πράσινο φως» ωστόσο δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, η συζήτηση για το θέμα έχει «παγώσει».

Οι 4 συμβουλές για να αποφύγετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή της ώρας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι επιπτώσεις της αλλαγής ώρας, όχι μόνο στον ύπνο μας αλλά και κατ’ επέκταση στην υγεία μας – είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σύγχυση που νιώθουμε όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep and Biological Rhythms, έδειξε ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου.

Στο ίδιο μοτίβο, μια άλλη μελέτη Σουηδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Ανεξάρτητα όμως από την αλλαγή της ώρας, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο από το φυσιολογικό (το οποίο υπολογίζεται στις 7-8 ώρες) και όπως είναι γνωστό η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση κ.ο.κ.

Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση.
  • Ορίστε μια ώρα και ακολουθήστε την πιστά καθημερινά.
  • Μην αφήνετε το φως ανοιχτό.
  • Μην φάτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για να εξοικονομήσει ενέργεια στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και μονιμοποιήθηκε στην ΕΕ το 1996. Στην ψηφοφορία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην ΕΕ συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες της ΕΕ με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο. Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή, σε ποσοστό μόλις 0,3% ενώ το 56% ψήφισε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.

Πηγή: Reader.gr