Εβραίος εκατομμυριούχος άφησε την περιουσία του σε γαλλικό χωριό που τον έκρυψε απ' τους Ναζί

Gazzetta team
Εβραίος εκατομμυριούχος άφησε την περιουσία του σε γαλλικό χωριό που τον έκρυψε απ' τους Ναζί
Εβραίος εκατομμυριούχος άφησε εκατομμύρια σε χωριό της Γαλλίας, οι κάτοικοι του οποίου τον έκρυψαν από τους Ναζί.

Ένας Εβραίος από την Αυστρία που γλύτωσε από τους Ναζί μαζί με την οικογένειά του κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άφησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο γαλλικό χωριό, Le Chambon-sur-Lignon, οι κάτοικοι του οποίου τους έκρυβαν για χρόνια.

Ο Έρικ Σουάμ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 25 Δεκεμβρίου, είχε γράψει στην διαθήκη του την επιθυμία του να αφήσει περίπου δύο εκατομμύρια στο χωριό, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία. Το χωριό αυτό είναι γνωστό ιστορικά για τη μεγάλη προτεσταντική κοινότητα που έχει προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

«Είναι ένα τεράστιο ποσό για το χωριό» είπε ο δήμαρχος Ζαν Μισέλ Εβράντ. Αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσό, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διαθήκης. Ο προκάτοχός του όμως, δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα ότι είχε συναντήσει τον Σουάν και τη σύζυγό του δύο φορές για να συζητήσουν για το δώρο και είπε ότι ήταν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένειά του Σουάν διέφυγε από τη Βιέννη για να σωθεί. Για μια χρονική περίοδο κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γαλλίας Camp de Rivesaltes. Όμως - άγνωστο πώς - κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατέφυγαν στο Le Chambon-sur-Lignon.

Ο Σουάν και η οικογένειά του έφτασαν στο γαλλικό χωριό το 1943 και κρύβονταν σε σχολείο καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου, ενώ παρέμειναν εκεί μέχρι το 1950. Αργότερα, ο ίδιος σπούδασε φαρμακευτική και παντρεύτηκε μια καθολική γυναίκα από την περιοχή. Ο Εβράντ είπε ότι ο Σουάν του ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, κυρίως υποτροφίες.
Το συγκεκριμένο χωριό έχει προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους

Χωριό - καταφύγιο

Μάλιστα, περίπου 2.500 Εβραίοι έλαβαν προστασία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο μικρό αυτό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου τιμήθηκαν από το Κέντρο Ολοκαυτώματος για την προσφορά τους.
Με το πέρασμα των αιώνων, το χωριό έχει δεχτεί ανθρώπους που διέφυγαν από θρησκευτικές ή πολιτικές διώξεις, από ιερείς που κρύβονταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι Ισπανούς δημοκρατικούς κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 193. Πιο πρόσφατα, μάλιστα έχει περιθάλψει μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ