Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ: «Θα εμβολιάσει τρομοκράτες πριν τους Αμερικανούς;»

Gazzetta team
Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ: «Θα εμβολιάσει τρομοκράτες πριν τους Αμερικανούς;»
Αναστολή του εμβολιασμού των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ανακοίνωσε χθες το Παντάγωνο στις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι ανέστειλε το σχέδιό του για τον εμβολιασμό των κρατουμένων του Γκουαντάναμο εναντίον της Covid-19, μετά από αντιδράσεις για την έλλειψη εμβολίων για ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένους και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες Αμερικανών.

«Κανένας κρατούμενος του Γκουαντάναμο δεν έχει εμβολιαστεί», ανέφερε σε tweet του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Παύουμε το σχέδιο, καθώς επανεξετάζουμε τα πρωτόκολλα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στις υποχρεώσεις μας να διατηρούμε τους στρατιώτες μας ασφαλείς», πρόσθεσε.

Η αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, φιλοξενεί κρατούμενους που συνδέονται με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένου του Πακιστανού Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ του αυτοαποκαλούμενου εγκέφαλου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο φιλοξενεί σήμερα περίπου 40 κρατούμενους, 26 από τους οποίους θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι για να απελευθερωθούν, αλλά οι νομικές διαδικασίες διαιωνίζονται λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων τους.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγηθούν σε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Αμέσως, Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσαν εξοργισμένοι.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν μας είπε ότι έχει ένα σχέδιο να νικήσει τον ιό (...). Δεν μας είπε ότι σκόπευε να εμβολιάσει τρομοκράτες πριν από τους περισσότερους Αμερικανούς», είπε με tweet του.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία της Covid-19, καταγράφοντας σχεδόν 26 εκατομμύρια κρούσματα και 436.000 θανάτους.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να εμβολιάσει 100 εκατομμύρια Αμερικανούς τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρικής του θητείας, αλλά η διαδικασία κωλυσιεργεί λόγω τεχνικών δυσκολιών και ελλείψεις εμβολίων.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους υγείας, από τις 50 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη διανεμηθεί στη χώρα, έχουν χορηγηθεί λιγότερο από 30 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγή: Reader.gr