Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν τις περιουσίες τους στην πανδημία

Gazzetta team
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν τις περιουσίες τους στην πανδημία
Οι απώλειες θέσεων εργασίας έχουν φέρει εκατομμύρια άτομα στο όριο της φτώχειας, τη στιγμή που ο πλούτος των υπερ-πλουσίων έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονoϊού.

Οι περιουσίες των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.

Η πρώτη δεκάδα στον εξαιρετικά πλούσιο κατάλογο της Oxfam περιλαμβάνει τον ιδρυτή του Amazon Τζεφ Μπέζος, τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τον άνθρωπο πίσω από την Tesla και τη Space X, Έλον Μασκ.

Ο φιλανθρωπικός συνασπισμός λέει ότι οι περιουσίες που έκαναν αυτοί οι δέκα άνδρες τους τελευταίους εννέα μήνες θα μπορούσαν να είναι αρκετοί για να αποτρέψουν μια παγκόσμια ύφεση εάν το ποσό διανεμηθεί δίκαια.

Εν τω μεταξύ, λέει η Oxfam, η πανδημία έχει εισέλθει στη χειρότερη κρίση τα τελευταία 90 χρόνια με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε μερική απασχόληση ή και εκτός απασχόλησης. Αλλά η ανισότητα αυξάνεται, λέει η Oxfam, με τον συνολικό πλούτο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου να φτάνει σχεδόν τα δώδεκα τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γκαμπριέλα Μπουσέρ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, δήλωσε: «Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αύξησης της ανισότητας από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία. Το βαθύ χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αποδεικνύεται τόσο θανατηφόρο όσο ο ιός.»

Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες και οι μειονότητες έχουν πληγεί περισσότερο από την εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η οργάνωση προτρέπει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν νέους φόρους για τους πλούσιους για να φέρουν κάποιο μέτρο ισορροπίας πίσω στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: Reader.gr