Βρετανία: Οι καταναλωτές αγνόησαν την έκκληση Τζόνσον και κατέκλυσαν τους δρόμους

Gazzetta team
Βρετανία: Οι καταναλωτές αγνόησαν την έκκληση Τζόνσον και κατέκλυσαν τους δρόμους
Οι Βρετανοί σχημάτισαν τεράστιες ουρές έξω από καταστήματα ανήμερα της Boxing Day από τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, παρά το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον τους είχε συμβουλεύσει να αποφύγουν τον συνωστισμό στο ξεκίνημα των εκπτώσεων.

Τα καταστήματα που δεν χαρακτηρίζονται ως πρώτης ανάγκης παραμένουν ανοιχτά σε κεντρικούς δρόμους στις βαθμίδες 1, 2 και 3, με τα επόμενα καταστήματα σε όλη την Αγγλία να καλωσορίζουν τους πελάτες από τις 05:00.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες του αποφύγουν το καθιερωμένο «κυνήγι» των εκπτώσεων που έρχονται μετά τα Χριστούγεννα, καθώς ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού έχει αναγκάσει τη νοτιοανατολική Αγγλία να μετακινηθεί στη βαθμίδα 4.

Ήταν ακόμα σκοτάδι όταν οι φωτογράφοι απαθανάτιζαν τους πρώτους πελάτες να φεύγουν από κατάστημα γνωστής αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στο Λίβερπουλ με γεμάτες τσάντες στα χέρια.

Ομάδες σεκιοιύριτι αναπτύχθηκαν στο Μπέρμιγχαμ για να εξασφαλίσουν ότι ακολουθούνταν οι κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική αποστασιοποίηση, καθώς οι πελάτες των καταστημάτων περίμεναν τη σειρά τους για να μπουν σε αυτά.

Μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Όποια και αν είναι τα σχέδιά σας για τα Χριστούγεννα, παρακαλώ σκεφτείτε προσεκτικά, προκειμένου να αποφύγουμε τον συνωστισμό στις πωλήσεις της Boxing Day. Κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλες ουρές, ώστε να μπορέσουμε να δούμε όλοι το νέο έτος».

Αναμένεται ρεκόρ ηλεκτρονικών αγορών

Παρά τις ορδές των καταναλωτών, που δεν χάνουν χρόνο για να εκμεταλλευτούν αντικείμενα που έχουν μεγάλη έκπτωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο συνολικός τζίρος των διαδικτυακών πωλήσεων θα φτάσει στα 2 δισ. λίρες στις 26 Δεκεμβρίου.

Περίπου 15 εκατομμύρια Βρετανοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν φέτος online αγορές, ένας αριθμός 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που η Boxing Day παρουσιάζει κάθε χρόνο.

Με τους περιορισμούς του κορονοϊού που αναγκάζουν πολλά καταστήματα να κλείσουν, οι κεντρικοί δρόμοι θα βιώσουν τη χειρότερη 26η Δεκεμβρίου από τη στροφή της χιλιετίας, με τις δαπάνες να μειώνονται κατά 56% σε σχέση με πέρυσι.

Μια μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Λιανικών Ερευνών αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί δαπανούν συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια λίρες, με τα 1,4 δισ. να πηγαίνουν στα καταστήματα.

Σημειώνεται ότι από τα καταστήματα που έχουν δικαίωμα να ανοίξουν, μόνο ορισμένα το έχουν κάνει.