Οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων μάλλον έπεφταν σε χειμέρια νάρκη

Gazzetta team
Οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων μάλλον έπεφταν σε χειμέρια νάρκη
Τα πρώιμα ανθρώπινα όντα ενδέχεται να έπεφταν σε χειμέρια νάρκη!

Οι αρκούδες το κάνουν. Οι νυχτερίδες το κάνουν. Ακόμα και οι ευρωπαϊκοί σκαντζόχοιροι το κάνουν. Και τώρα αποδεικνύεται ότι τα πρώιμα ανθρώπινα όντα μπορεί επίσης να το έκαναν: Να πέφτουν σε χειμέρια νάρκη!

Στοιχεία από ανασκαφές ενισχύουν τη θεωρία πως οι πρόγονοί μας έπεφταν σε χειμερία νάρκη, για να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος τους χειμώνες!

Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό L' Anthropologie και βασίστηκε σε ανασκαφές στη σπηλιά ''Sima de los Huesos'', στην περιοχή Αταπουέρκα της βόρειας Ισπανίας, ανακαλύφθηκαν λείψανα αρχαίων πρωτευόντων 400.000 χρόνια πριν, που θάφτηκαν εκεί και έδειξαν ίχνη ασθενειών, που θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την «κακή αδρανοποίηση σε σκοτεινό σπήλαιο».

«Η υπόθεση της αδρανοποίησης είναι σύμφωνη με γενετικά στοιχεία και το γεγονός ότι το είδος των SH hominins έζησε κατά τη διάρκεια μιας ακραίας εποχής πάγων», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, Αντώνης Μπαρτσιόκας -από το Δημοκρίτειο της Θράκης- και Χουάν-Λουίς Αρσουάγα.

Μεταξύ των ασθενειών είναι, μεταξύ άλλων, η ινώδης οστεΐτιδα, καφέ όγκοι, οι ραχιαίες οστεοπλασίες, καθώς και πολλές άλλες.

Σύμφωνα με την έρευνα, με την αρχή των σκληρών χειμώνων τα πρώτα ανθρωποειδή βρέθηκαν «σε μεταβολικές καταστάσεις που τους βοήθησαν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψυχρές συνθήκες με περιορισμένη προμήθεια τροφής και μεγάλες ποσότητες σωματικού λίπους».

Χωρίς να απορρίπτουν τον υγιή σκεπτικισμό σχετικά με τα ευρήματά τους, οι ερευνητές παραδέχονται ότι η μελέτη μπορεί να ακούγεται σαν «επιστημονική φαντασία», αλλά περιγράφει ότι η αδρανοποίηση είναι κάτι που κάνουν πολλά θηλαστικά.

«Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επιχείρημα και σίγουρα θα ενθαρρύνει τη συζήτηση», δήλωσε ο ιατροδικαστής ανθρωπολόγος Πάτρικ Ράντολφ-Κίνεϊ του Πανεπιστημίου Νορθάμπρια του Νιούκαστλ, σύμφωνα με τον Guardian. «Ωστόσο, υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για τις παραλλαγές που παρατηρούνται στα οστά που βρέθηκαν στο σπήλαιο Sima και αυτές πρέπει να εκτιμηθούν πλήρως, προτού καταλήξουμε σε ρεαλιστικά συμπεράσματα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, πιστεύω» σημείωσε.