Ο ΠΟΥ κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με το ιταλικό υπουργείο Υγείας για να αποσιωπήσει έκθεση που αποκάλυπτε κακή διαχείριση της πανδημίας!

Gazzetta team
Ο ΠΟΥ κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με το ιταλικό υπουργείο Υγείας για να αποσιωπήσει έκθεση που αποκάλυπτε κακή διαχείριση της πανδημίας!
Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, προκειμένου να αποσιωπήσει έκθεση, η οποία αποκάλυπτε την κακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την Ιταλία στις αρχές της πανδημίας!

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Guardian, το οποίο, αν αποδειχθεί έγκυρο, αναμένεται να προκαλέσει πολλούς τριγμούς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και την ιταλική κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με αυτό, ο ΠΟΥ κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, προκειμένου να αποσιωπήσει έκθεση, η οποία αποκάλυπτε την κακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τη γειτονική μας χώρα στις αρχές της πανδημίας και η δημοσιοποίησή της είχε σκοπό να αποτρέψει περισσότερους θανάτους!

Η Ιταλία, θυμίζουμε, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του βρετανικού Μέσου, ο επιστήμονας του ΠΟΥ, Φραντζέσκο Ζάμπον και δέκα συνάδελφοί του σε όλη την Ευρώπη, χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Κουβέιτ, με στόχο την παροχή πληροφοριών στις χώρες που δεν είχαν ακόμη πληγεί από τη νόσο.

Είχε τίτλο, δε, «Μια πρωτοφανής πρόκληση: Η πρώτη ανταπόκριση της Ιταλίας στην Covid-19» και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ στις 13 Μαΐου.

Την επόμενη ημέρα, ωστόσο, διεγράφη, σύμφωνα και πάλι με τον Guardian. Η έκθεση αποτελούταν από 102 σελίδες και έλεγε ότι το σχέδιο αντιμετώπισης πανδημιών της Ιταλίας δεν είχε ενημερωθεί από το 2006, καθώς και ότι, λόγω έλλειψης προετοιμασίας, η αρχική ανταπόκριση από τα νοσοκομεία ήταν «χαοτική» και χαρακτηριζόταν από «προχειρότητα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι χρειάστηκε χρόνος, προκειμένου να υπάρξουν επίσημες οδηγίες.

Το έγγραφο φέρεται να διαγράφηκε κατόπιν αιτήματος του Ρανιέρι Γκουέρα, ο οποίος είναι βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για στρατηγικές πρωτοβουλίες. Επιπλέον, υπήρξε και γενικός διευθυντής στον τομέα της πρόληψης στο ιταλικό υπουργείο Υγείας από το 2014 μέχρι τα τέλη του 2017, και ήταν συνεπώς υπεύθυνος για την ενημέρωση του σχεδίου για της πανδημίες, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών. Ο Γκουέρα ανήκει επίσης στην ειδική ομάδα επιστημόνων της ιταλικής κυβέρνησης για την Covid-19.