Έστειλαν drone στο Τσέρνομπιλ να ελέγξει για πυρηνικά απόβλητα σε αντιδραστήρα: Απόκοσμες εικόνες (vid)

Gazzetta team
Έστειλαν drone στο Τσέρνομπιλ να ελέγξει για πυρηνικά απόβλητα σε αντιδραστήρα: Απόκοσμες εικόνες (vid)
Ενώ έχουν περάσει 33 χρόνια από την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνμπιλ, οι ειδικοί επιθεώρησαν με τη βοήθεια ενός drone τον χώρο του αντιδραστήρα 5, για να εξετάσουν αν υπάρχουν ακόμη πυρηνικά απόβλητα.

Με τη βοήθεια ενός drone, οι ειδικοί επιθεώρησαν τον αντιδραστήρα 5 του Τσέρνομπιλ, προκειμένου να δουν αν υπάρχουν πυρηνικά απόβλητα σε αυτόν.

Ο αντιδραστήρας 5 του εργοστασίου ήταν εκτός λειτουργίας όταν συνέβη η μεγάλη καταστροφή, 33 χρόνια πριν. Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Flyability, που πέταξε το drone, «κατά τη στιγμή της καταστροφής, το πέμπτο μπλοκ του εργοστασίου του Τσέρνομπιλ ήταν υπό κατασκευή και σχεδόν ολοκληρoμένο. Δεδομένης της βιασύνης για εκκένωση, δεν υπήρχε κανένα αρχείο για το αν οι δεξαμενές συγκράτησης στον αντιδραστήρα 5 είχαν λάβει ποτέ τις ράβδους ουρανίου για τις οποίες είχαν κατασκευαστεί».

Ο... ιπτάμενος ντετέκτιβ, λοιπόν, το drone Elios 2, έδειξε πως οι δεξαμενές ήταν κενές, χωρίς πυρηνικά απόβλητα. «Η αποστολή του Τσέρνομπιλ ήταν αγχωτική, επειδή το τείχος που έπρεπε να πετάξουμε ήταν πάνω από 230 πόδια ύψος, οπότε δεν υπήρχε τρόπος να πάρουμε πίσω το drone αν το σήμα χανόταν», εξήγησε ο Τσαρλς Ρέι, διευθυντής εκπαίδευσης της Flyability και ένας από τους ηγέτες της αποστολής. «Αλλά η αποστολή ήταν μεγάλη επιτυχία και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το βίντεο και τις εικόνες που μπορέσαμε να συλλέξουμε μέσα στον αντιδραστήρια 5».

Εικόνες, βέβαια, απόκοσμες, αν και η μουσική με την οποία έχουν «ντύσει» το βίντεο σε κάνει να τις βλέπεις πιο ευχάριστα: