Απίστευτη ανακάλυψη: Οι Αιγύπτιοι ανακοίνωσαν πως βρήκαν τουλάχιστον 100 σαρκοφάγους, πολλές εκ των οποίων με άθικτες μούμιες μέσα! (pics)

Gazzetta team
Απίστευτη ανακάλυψη: Οι Αιγύπτιοι ανακοίνωσαν πως βρήκαν τουλάχιστον 100 σαρκοφάγους, πολλές εκ των οποίων με άθικτες μούμιες μέσα! (pics)
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρχαιοτήτων ανακοίνωσαν το Σάββατο (14/11) την ανακάλυψη τουλάχιστον 100 σαρκοφάγων, μερικές με άθικτες μούμιες μέσα, και περίπου 40 επιχρυσωμένων αγαλμάτων, σε μια τεράστια φαραωνική νεκρόπολη νότια του Καΐρου, την περίφημη Σακκάρα!

Απίστευτη ανακάλυψη στη Σακκάρα. Και όχι μία, αλλά... 100!

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη αρχαιολογική της ανακάλυψη για το 2020, φέρνοντας στο «φως» μία μοναδική συλλογή τουλάχιστον εκατό σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας -των Πτολεμαίων, δηλαδή, που κυβέρνησαν την Αίγυπτο για περίπου 300 χρόνια, από το 320 π.Χ. έως, περίπου, το 30 π.Χ.- και της Ύστερης Περιόδου (664-332 π.Χ.)., οι οποίες βρέθηκαν στην τεράστια φαραωνική νεκρόπολη νότια του Καΐρου! Μερικές από τις πολύχρωμες, σφραγισμένες σαρκοφάγους, όλες σε εξαιρετική κατάσταση, έχουν μέσα άθικτες μούμιες!

«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε προς τους δημοσιογράφους και τους διπλωμάτες ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αποτελέσματα ανασκαφών, με μία από τις σημαντικότερες να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, αυτή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Ζαουάς.

Η συλλογή των σαρκοφάγων, που θάφτηκαν πριν από 2.500 χρόνια, ανακαλύφθηκε σφραγισμένη σε βάθος 12 μέτρων!

Οι σαρκοφάγοι αναμένεται να εκτεθούν στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Η ίδια ανασκαφή έφερε στο «φως» και περίπου 40 επιχρυσωμένα αγάλματα.