Οι ειδικές κουρτίνες που οι Τούρκοι καλύπτουν τα χριστιανικά ψιφιδωτά στη Μονή (vid)

Gazzetta team
Οι ειδικές κουρτίνες που οι Τούρκοι καλύπτουν τα χριστιανικά ψιφιδωτά στη Μονή (vid)
Με ειδικές κουρτίνες καλύπτουν οι Τούρκοι τα έξοχα βυζαντινά ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας για να λειτουργήσει κι αυτή σαν τζαμί.

Η Μονή της Χώρας (η μονή του Σωτήρος) δηλαδή στα τείχη της Πόλης, ήταν ένα δημιούργημα της δυναστείας των Κομνηνών. Κατασκευασμένη στην περιοχή της Πύλης της Αδριανούπολης (Εντιρνέ Καπί για τους Τούρκους) στο νότιο τμήμα της απόληξης του Κερατίου, από τη δεκαετία του '50 λειτουργούσε σαν μουσείο.

Και αυτό το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μετατράπηκε μετά την Αγία Σοφία σε τζαμί και επρόκειτο να ανοίξει αύριο για πρώτη φορά για προσευχή των μουσουλμάνων, με απόφαση του "σουλτάνου", που επικυρώθηκε από το συμβούλιο επικρατείας της Τουρκίας. Έτσι, η Μονή που μετατράπηκε σε τέμενος τον 16ο αιώνα, θα λειτουργεί και πάλι σαν τζαμί, ενώ από το 1958 λειτούργησε ως μουσείο.

Ωστόσο η προσευχή αυτής της Παρασκευής αναβλήθηκε. Η αναβολή με βάση την ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) οφείλεται στην συνέχιση των προετοιμασιών, για να καλυφθούν τα αριστουργήματα με κουρτίνες τις ώρες της προσευχής!

Η Μονή της Χώρας είναι γεμάτη από ψηφιδωτά μοναδικής αξίας που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά. Ολα αυτά καλύφθηκαν από κουρτίνες, καθώς οι σουνίτες δεν δέχονται να απεικονίζονται θρησκευτικά πρόσωπα.

«Το τζαμί Καριγιέ (έτσι αποκαλούν τη Μονή της Χώρας οι Τούρκοι) στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει ως λατρευτικός χώρος μετά από 72 χρόνια για την προσευχή της Παρασκευής στις 30 Οκτωβρίου. Το τζαμί θα συναντήσει το κοινό του. Είθε ο Αλλάχ να ακούει τις προσευχές στο τζαμί για πολύ», είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ήδη στο εσωτερικό της Μονής τοποθετήθηκε και σύστημα ήχου, ενώ τα χαλιά που τοποθετήθηκαν στο μαρμάρινο δάπεδο είναι χρώματος τιρκουάζ, ίδια με αυτά της Αγίας Σοφίας.