Slogun:Ο Γιουλ έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία της EuroLeague και αυτός με τα περισσότερα μπινελίκια από οπαδούς

FOLLOW US

Slogun:Ο Γιουλ έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία της EuroLeague και αυτός με τα περισσότερα μπινελίκια από οπαδούς
BWIN stripe gif

Τι σημαίνει η εκλογή Τατάρ για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού

Gazzetta team
Τι σημαίνει η εκλογή Τατάρ για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού
Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της κατεχόμενης Κύπρου ρίχνει ουσιαστικά «ταφόπλακα» στο σχέδιο επανένωσης του νησιού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής συνομοσπονδίας και ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία.

Ο εκλεκτός του Ερντογάν εξελέγη στις κάλπες που στήθηκαν στα κατεχόμενα και η εκλογή του σηματοδοτεί μια νίκη του Τούρκου Προέδρου που ξεφορτώθηκε πλέον τον Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο οι σχέσεις είχαν διαρραγεί. Η ευρωπαϊκή προοπτική απομακρύνεται πλέον για τους Τουρκοκυπρίους που βλέπουν την ενσωμάτωση με την Τουρκία ως τη μόνη διέξοδο και προοπτική για το ψευδοκράτος που δεν έχει ανανωριστεί από καμία κυβέρνηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ερσίν Τατάρ είναι υποστηρικτής της λύσης των δυο ξεχωριστών κρατών και θεωρεί την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ως εγγύηση ασφάλειας για τον Τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Παρά το ότι η κυβέρνησή του (έχει διατελέσει Πρωθυπουργός του ψευδοκράτους) έγινε δέκτης σφοδρής κριτικής λόγω αστοχιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τη δραματική μείωση των τουριστικών εσόδων, ο ίδιος κατάφερε χθες βράδυ να αναδειχθεί νικητής.

Πρόκειται πάντως για την πρώτη φορά -όπως σημειώνουν διεθνείς παρατηρητές- που η Τουρκία παρενέβη τόσο έντονα και απροκάλυπτα υπέρ ενός υποψηφίου στις Προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους, ενώ ενδεικτικό της πόλωσης που επικρατούσε στα κατεχόμενα τους τελευταίους μήνες είναι το γεγονός πως ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μουσταφά Ακιντζί, κατήγγειλε πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών πως κρατική υπηρεσία της Τουρκίας που υπάγεται στον Ταγίπ Ερντογάν τον απείλησε ώστε να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Ο Ερσίν Τατάρ πάντως έχει δηλώσει προεκλογικά ότι η μοίρα της «Βόρειας Κύπρου» ταυτίζεται με εκείνη της Τουρκίας, ενώ το άνοιγμα των Βαρωσίων, της παραλιακής ζώνης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι ενδεικτική της επόμενης μέρας στο νησί. Άλλωστε σημαντικό μέρος των ψήφων του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη προήλθε από Τούρκους εποίκους στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για νέα πενταμερή

Παρά την εκλογή Τατάρ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Πρόθεση του Γενικού Γραμματέα είναι να προχωρήσει στη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας αλλά και των δυο κοινοτήτων, άτυπη σε πρώτη φάση ώστε να διερευνήσει τις προοπτικές λύσης αλλά και τις βασικές θέσεις των πέντε μερών.

Υπάρχει πιθανότητα να επισκεφτεί την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, κ. Τζέιν Χολ Λουτ ώστε η ίδια να διερευνήσει τις προθέσεις των δυο Κοινοτήτων, πριν την άτυπη σύγκληση και θα καταθέσει σχετική εισήγηση στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: Reader.gr